Barn- och utbildningsnämndens beslut i korthet

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har sammanträtt idag den 16 april och behandlade då bland annat årets första delårsrapport.
Nämnden uppvisar ett underskott för kvartal 1
Nämnden godkände idag delårsrapport 1. Prognosen för första kvartalet 2025 visar på ett förbättrat resultat jämfört med samma period förra året med 15,4 miljoner kronor. Men helårsprognosen för 2025 pekar på ett underskott för BUN på 22,8 miljoner kronor.
Arbetet med åtgärder för att försöka minska underskottet pågår. Men skolenheterna i grundskolan har inte lyckats nå resultatförbättringskravet på motsvarande 26,3 miljoner kronor som lades under förra året. Året startade därför i ekonomisk uppförsbacke. Antalet anställda har minskat med motsvarande -32,44 årsarbetare vid mättillfället i februari 2025 i förhållande till samma månad 2024. Den största minskningen har skett i grundskolan. Det har framför allt handlat om att minska antalet tidsbegränsat anställda.
I delårsrapporten konstateras att det krävs fortsatt aktiv styrning och anpassning för att kunna nå ekonomisk balans samtidigt som det pedagogiska uppdraget säkras.
– Det är positivt att vi fortsatt rör oss åt rätt håll. Efter ett resultat förra året på -26,3 miljoner så pekar prognosen för 2025 nu på ett underskott på 22,8 miljoner, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Barn- och elevunderlaget förväntas minska ytterligare
BUN tog idag del av den senaste skolområdesprognosen som bygger på Statistiska Centralbyråns befolkningsstatistik. Den visar på en ytterligare försämrad prognos när det gäller barn- och elevvolymerna de kommande tio åren. Grundskolan minskar med närmare 1300 elever under från 2026 till 2034. I Klinte skolområde är minskningen som störst där 30 procent av barn- och elevunderlaget förväntas försvinna. Totalt sett beräknas minskningen av antalet barn och elever göra att nämndens budget minskas med motsvarande 123 miljoner kronor under en tioårsperiod.
– Vi ser dessvärre en ytterligare försämrad prognos gällande barn- och elevantalet framåt, vilket tyvärr kommer att kräva förändringar av organisationen för att inte urvattna kvaliteten i undervisningen, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Alternativ behöver utredas för Västerhejde skola
Nämnden gav idag utbildnings- och arbetslivsförvaltningen i uppdrag att omedelbart se över alternativa lösningar för Västerhejde skola om det nu sökta bygglovet inte blir godkänt med anledning av att Försvarsmaktens synpunkter. Invändningen har handlat om att nybyggnation skulle innebära en risk för påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del.
Bakgrunden till ärendet är att det finns tillfälliga paviljongslösningar på skolområdet vars tidsbegränsade bygglov löper ut 2027. Nya ersättningslokaler behöver komma på plats för att kunna härbärgera skolans cirka 300 elever från förskoleklass till och med årskurs 6. Samlad budget för byggprojektet bedöms uppgå till 50,4 miljoner kronor.
– Huvudspåret är fortsatt att säkra lokaler för Västerhejde skola, men om vi inte kommer framåt med våra planer så behöver vi titta på alternativ, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 april 2025