Sök

Barn- och utbildningsnämndens beslut i korthet

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har sammanträtt idag den 5 februari. Nämnden har behandlat 27 ärenden - bland annat sin verksamhetsberättelse för år 2024, effektiviseringskrav för år 2025, översyn av förskoleorganisationen för mellersta Gotland och ett förslag på förändrad organisation för Stenkyrka skola.

Årsresultatet blev minus 26 miljoner

Verksamhetsberättelsen för 2024 visar att nämnden fick ett negativt resultat 26,2 miljoner kronor. Flera faktorer har bidragit till försämringen jämfört med prognosen på minus 17,8 miljoner kronor. Huvudsakliga orsaker är felaktiga uppskattningar av semesterlöneskuld och periodiseringar samt högre kostnader för interna tjänster som måltider. Förskolan och grundskolan har också haft ökade kostnader och svårigheter att anpassa verksamheterna och personalstyrkan utifrån givna ekonomiska förutsättningar. Fritidsverksamheten har minskat, vilket lett till lägre intäkter, medan ökade kostnader för externa aktörer också påverkat resultatet. En underbudgetering för skolskjutsar har också bidragit till det negativa resultatet.

Nämnden beslutade att godkänna verksamhetsberättelsen.

- Dessvärre avvek förra årets slutliga resultat negativt från den senaste prognosen och vi har ett fortsatt arbete framför oss med att anpassa organisationen för att fortsatt kunna erbjuda en kvalitativ verksamhet, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Nämnden undantas från effektiviseringar

Det ekonomiska läget för Region Gotland och nämnden är fortsatt ansträngt. Den 12 december 2024 fattade regionstyrelsen beslut om ett avkastningskrav motsvarande en procents effektivisering (totalt 70 miljoner kronor) för alla nämnderna 2025. För BUN skulle det röra det sig om en effektivisering på drygt 14,4 miljoner kronor.

Idag framkom det på sammanträdet att BUN undantas från effektiviseringar under 2025. Detta efter en politisk överenskommelse i majoriteten (S och M). Ärendet ströks därför från dagordningen. Beslut i frågan tas i regionstyrelsen och slutligen i regionfullmäktige.

- Skolorganisationen har en utmanande ekonomi och är dessutom inne i ett arbete med anpassning utifrån sjunkande barn- och elevantal. Att i det läget lägga ytterligare effektiviseringskrav på verksamheterna riskerar att gå ut över våra barn, elever och personal, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Eskelhem förskola ska avvecklas

BUN behandlade idag del två av översynen av Region Gotlands förskoleorganisation som rör mellersta Gotland och en föreslagen avveckling av Eskelhem förskola. Bakgrunden till att översynen görs är kraftigt minskande barnkullar under en tioårsperiod. Detta påverkar de ekonomiska förutsättningarna. Det finns behov av anpassningar av verksamheten i förhållande till det minskande barnantalet för att klara en budget i balans.

Ärendet har varit återremitterat till förvaltningen för kompletteringar kring hur ett beslut om avveckling skulle påverka Eskelhem grundskola. Förvaltningen bedömer att Eskelhem skola inte påverkas av om det finns en förskola i direkt anslutning till skolan, men att det minskade barntalet i sig riskerar att påverka skolan på sikt. Färre elever innebär en minskad budget för hela grundskolan.

Nämnden beslutade att avveckla Eskelhem förskola inför sommarsammanslagningen 2025. Förvaltningen gavs i uppdrag att löpande se över förskoleorganisationen med nästa återkoppling till nämndens sammanträde i mars 2025.

- Vi märker redan nu av ett minskande barnantal i förskolan och mellersta Gotland är ett av de områden där det är tydligast. Beslut som de här är såklart inte roliga att behöva fatta då det påverkar livspusslet för barn, vårdnadshavare och personal. Men vi måste anpassa organisationen och samla resurserna, annars riskerar vi kvaliteten för alla barn i förskolan, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Vårdnadshavare kommer att kallas till ett möte kring den fortsatta processen, med anledning av beslutet.

Stenkyrka skola ska bli en lågstadieskola

BUN behandlade idag ett förslag på förändrad organisation för Stenkyrka skola som idag omfattar förskoleklass upp till år 6. Nämnden beslutade att årskurs 4–6 ska flyttas permanent till Väskinde skola och därmed blir Stenkyrka en F-3-skola från höstterminen 2025.

Bakgrunden till beslutet är skolan upplevt lärarbrist, vilket gjort att elevernas undervisningstid inte kunnat garanteras. Under höstterminen 2024 beslutade därför rektor och grundskolechef om en tillfällig flytt av eleverna i årskurs 6 till Väskinde skola. Under vårterminen 2025 har även undervisning för årskurserna 4 och 5 på Stenkyrka skola förlagts till Väskinde skola.

- Vi har haft en god dialog med föräldraföreningen och GUBIS - Gotländska Utvecklingsbolag I Samverkan, kring att göra flytten av Stenkyrkas mellanstadium till Väskinde permanent. Det är viktigt att vi är tydliga med vad som gäller från hösten för att skapa trygghet för elever, vårdnadshavare och personal i Stenkyrka skola, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 februari 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt