Sök

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut i korthet

Bildcollage som visar nändens verksamhet i gymnasieskola och vuxenutbildning

Idag den 28 november har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) sammanträtt. Nämnden har bland annat fastställt vilka utbildningar som ska erbjudas av kommunala vuxenutbildningen och Gotlands folkhögskola.

Utbildningsutbudet för Vuxenutbildningen och Gotlands folkhögskola fastställdes

GVN fastställde idag det planerade utbildningsutbudet för den kommunala vuxenutbildningen och Gotlands folkhögskola läsåret 2025/2026 att finansieras inom beslutad rambudget och med hjälp av statliga medel.

Förutom kurser på grundläggande och gymnasial nivå och Sfi planerar Vuxenutbildningen för att erbjuda yrkesutbildningar till kock, undersköterska, installationselektriker, plåt- och svetsmekaniker, processoperatör och yrkesförare samt lärlingsutbildningar inom olika yrkesområden. Vissa av utbildningarna är tänkta att riktas särskilt mot målgruppen för sfi och svenska som andraspråk. Exempelvis utbildningen till barnskötare/elevassistent i kombination med studier i svenska.

Gotlands folkhögskola ska erbjuda behörighetsgivande kurser (allmänna kurser) som är basen för verksamheten, men också studiemotiverande folkhögskolekurs i samarbete med Arbetsförmedlingen. Dessutom profilkurser och utbildningar inriktade mot ett särskilt ämne eller yrke i form av fotolinjen, musiklinjen, textillinjen, skrivarlinjen, socialpedagogiska linjen, filmcrewutbildningen och storyutbildningen.

‑ Vi har en stor bredd av utbildningar hos folkhögskolan och Vuxenutbildningen. Utbildningar för vuxna kommer att bli allt viktigare med tanke på att fler bestämmer sig senare i livet om vad de vill jobba med och också yrkesväxlar, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens nämndens ordförande Rolf Öström (M).

Utredningsuppdrag för att minska könstereotypa utbildningsval till gymnasiet och öka upplevd trygghet

GVN gav idag utbildnings- och arbetslivsförvaltningen att starta ett arbete för att öka jämställdhet och trygghet på Wisbygymnasiets yrkesprogram och på Wisbygymnasiet i stort.

Uppdraget syftar till att stärka valkompetensen hos ungdomar inför valet av gymnasieutbildning, att minska könssegregationen på Wisbygymnasiets yrkesprogram, analysera sambandet mellan könsfördelning och upplevd trygghet inom yrkesprogrammen samt att identifiera de generella faktorer som påverkar trygghet på skolan i stort.

En analys ska göras av tidigare söksiffror, resultat av skolenkäter och andra mätningar som ger en översiktlig bild av könsfördelning och trygghet. Intervjuer ska också genomföras i fokusgrupper bestående av elever, lärare, studie- och yrkesvägledare och rektorer för att få en djupare förståelse av hur tryggheten upplevs och vad som kan göras för att förbättra den.

Resultatet av uppdraget ska redovisas till nämnden den 4 juni 2025.

‑ Det här är ett viktigt uppdrag. Det ska bli intressant att få en djupare bild av hur elever väljer program till gymnasiet och om exempelvis otrygghet och andra faktorer har en negativ inverkan på kommande yrkesval för eleverna, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens nämndens ordförande Rolf Öström (M).

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt