Barn- och utbildningsnämndens beslut i korthet
Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har sammanträtt idag den 26 november. Nämnden har bland annat beslutat om skolorganisationen för norra Visby.
Prognosen för nämnden visar på fortsatt underskott
BUN tog i dag del av och godkände den senaste ekonomiska rapporten från oktober månad som visar på en negativ årsprognos på 16,1 miljoner kronor. Det är dock en förbättring sedan september med 5,4 miljoner kronor. Det är i huvudsak prognosen är för personalkostnader förbättras med fyra miljoner kronor. Samtidigt har prognosen för statsbidragen försämrats och framför allt statsbidragen från Migrationsverket gällande återsökta statsbidrag för asyl och etableringsersättningen.
– Även om prognosen för helåret fortsatt är negativ så är det ändå positivt att underskottet minskar, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Nämnden beslutade om internbudget och elevpeng
BUN fastställde idag sin internbudget för 2025, som omsluter närmare 1,5 miljarder kronor, utifrån de ekonomiska ramar regionfullmäktige beslutade om i mål- och budgetskrivelsen för 2025–2027.
Budgeten har minskat med 9,8 miljoner kronor på grund av 92 färre barn och elever i förskoleklass, grundskola och fritidshem. BUN har samtidigt fått en ramförstärkning på 4,9 miljoner kronor för anpassad skola. Nämnden har även fått ramtillskott för att täcka ökade hyreskostnader för nybyggnationerna i Väskinde förskola och Alléskolan med 3,9 miljoner kronor. BUN har även beviljats ett ramtillskott för att stärka de mindre skolorna utanför Visby, vilket beräknats till 5,7 miljoner kronor.
– Det vikande antalet barn och elever i nämndens verksamheter påverkar budgeten inför nästa år men från politiskt håll har vi skjutit till närmare 15 miljoner i särskilda ramförstärkningar, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Beslutet är taget om norra Visbys skolorganisation
BUN beslutade idag om norra Visbys framtida skolorganisation vilket innebär att Polhemskolan börjar avvecklas från och med läsåret 2025/2026. Polhemskolans upptagningsområde övergår till Tjelvarskolan från och med höstterminen 2025.
Motivet till beslutet är att anpassa skolorganisationen utifrån kraftigt minskande elevkullar. Eleverna på Polhemskolan kommer successivt flyttas över till närliggande Norrbackaskolan, som ligger cirka 350 meter bort. Vårdnadshavare och elever som önskar annan placering kan göra ett skolbyte. Flytten ska vara genomförd till 2027/2028. Detta frigör lokaler som ger vuxenutbildningen möjlighet att samla all verksamhet i kvarteret Hackspetten i norra Visby och att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden slipper göra en investering på ungefär 200 miljoner kronor för nybyggnation.
– Att avveckla Polhemskolan för grundskoleverksamhet är såklart inte något enkelt beslut, men nödvändigt. Dels för att anpassa skolorganisationen utifrån vikande elevantal, dels för att undvika en stor investering i lokaler för vuxenutbildningen och gymnasiet. Att sammanhållna klasser flyttas tillsammans med lärare till Norrbackaskolan, inom samma skolområde och med samma ledning, skapar goda förutsättningar framåt för elever och personal, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 26 november 2024