Sök

Regionstyrelsens beslut i korthet

Brandbilar, fotbollsspelare och regionhuset i ett kollage med brun färgplatta

I dag, torsdag 21 november, har regionstyrelsen haft sammanträde. Totalt hanterades 41 ärenden under mötet och här nedan är ett urval av dessa.

Ärende 5. Begäran om tilläggsanslag för nybyggnation av idrottshall i Roma

Regionstyrelsen föreslår fullmäktige:

  • att tekniska nämnden beviljas tilläggsanslag på 12 miljoner kronor för utökad investeringsbudget för nybyggnation av idrottshall i Roma.
  • att tilläggsanslaget finansieras ur regionens eget kapital.
  • att ökad internhyra till följd av investeringen finansieras inom barn- och utbildningsnämndens befintliga budgetram.

Investeringsbudgeten för nybyggnation av idrottshall i Roma beslutades av regionfullmäktige 2022 och baserades på en förstudie från februari 2022. Inflationen ökade kraftigt under år 2022 och 2023 till följd av bland annat Rysslands anfallskrig i Ukraina. Byggkostnadsindex har ökat med cirka 21 procent motsvarande cirka 10 miljoner kronor sedan förstudien gjordes. Anpassningar till kulturmiljö och fler parkeringsplatser beräknas öka investeringsutgiften med cirka 2 miljoner kronor.

– Stora delar av vårt arbete kring budgeten för 2024 och inför 2025 är att barn och unga ska få mer tillgång till rörelse. En idrottshall i Roma är viktig för unga över hela Gotland, men framförallt så klart för Roma skola. Byggkostnaderna har på grund av omvärldsläget stigit markant sedan förstudien gjordes och därför är det viktigt att vi är med och följer upp nu, genom ett tilläggsanslag, säger regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S).

Ärende 9. Kulturplan 2025-2028

Regionstyrelsen beslutade:

  • att anta handlingsplan till Kulturplan 2025-2028.

Beslutet gäller under förutsättning att Kulturplan 2025-2028 fastställs av regionfullmäktige, vilket regionstyrelsen föreslår.

Region Gotlands kulturplan beskriver hur den nationella och regionala kulturpolitiken ska genomföras på Gotland. Den utgör basen för fördelning av medel, både statliga, regionala och kommunala. Kulturplan 2025-2028 är framtagen i samverkan och samråd mellan Region Gotlands olika förvaltningar, regionala kulturinstitutioner, fria aktörer och civilsamhället.

Här kan du läsa hela Kulturplan 2025–2028

– Kulturen är en grundpelare i vårt demokratiska samhälle och en rättighet som alla ska kunna ta del av. Ett rikt kulturliv på Gotland är bra för vår gemenskap och det ökar tilliten mellan människor och driver vår region framåt. Vi vet att det är viktigt både att skapa och delta i kultur, men också viktigt att kulturen är fri, att Gotland förblir en öppen och trygg plats för yttrandefrihet och samhällsutveckling. Kulturplanen är en investering i vår gemensamma välfärd och framtid, säger regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S).

Ärende 10. Omstrukturering av Almi Företagspartner

Regionstyrelsen föreslår fullmäktige:

  • att tillstyrka en omstrukturering av Almi Företagspartner Gotland AB och därtill hörande uppdrag.

En del av Region Gotlands verksamheter drivs i bolagsform, vissa är helägda och vissa är delägda. Almi Företagspartner Gotland ägs till 49 procent av Region Gotland. Nu ska Almi omstrukturera sig på nationell nivå och går från dagens 16 dotterbolag till 8 dotterbolag. Det innebär att de självständiga bolagen för Region Gotland, Region Jönköping, Region Kalmar län samt Region Kronoberg går samman i ett gemensamt nytt aktiebolag.

Anledningen till omstruktureringen är att skapa en effektivare organisation där Almis kompetens blir mer tillgänglig över större områden och som stärker den regionala verksamheten och ger långsiktig nytta för små och medelstora företag.

Ett mer regionöverskridande arbetssätt kan ge företag fler tillgängliga tider med rådgivare, rådgivning på fler språk och med ännu bredare kompetens. Beräknad ägarandel för Region Gotland i det nya bolaget blir 7,1 procent, att jämföra med 49 procent idag.

– Den nya strukturen för Almi som regeringen föreslagit är inte den väg vi hade velat gå, men nu satsar vi på att göra så bra vi kan framåt för de gotländska företagarna. Almi ska fortsätta finnas representerade på Gotland, affärsverksamheten kan inte centraliseras utan måste stärkas lokalt. Det är viktigt att våra företagare även framåt ska kunna få bra rådgivning anpassat till gotländska förhållanden – oavsett bransch, storlek på företag eller var på ön man befinner sig, säger regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S).

Ärende 14 och 15. Antagande av detaljplan Visby Gråbo 1:3 m.fl. och markanvisningsavtal Gråbo

Regionstyrelsen beslutade i dag att:

  • Upprättat markanvisningsavtal avseende del av Visby Gråbo 1:3 mellan Region Gotland och AB GotlandsHem godkänns.

Regionstyrelsen föreslår fullmäktige:

  • att anta planförslaget för del av Visby Gråbo 1:3 med flera

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för cirka 300 bostäder/lägenheter. Föreslagen bebyggelse och infrastruktur planeras inom befintlig allmän plats för park samt inom kvartersmark mellan bostadsområden i Gråbo och Yttre Furulund. För att binda samman gatunät och skapa möjlighet att föra in kollektivtrafik i området föreslås en ny lokalgata mellan Jungmansgatan och Trädgårdsgatan.

Markanvisningsavtalet ger AB GotlandsHem rätt att teckna köpeavtal rörande två bostadsfastigheter med upplåtelseform hyresrätt samt en bostadsfastighet med fri upplåtelseform. Projektet omfattar totalt cirka 24 000 m2 bruttoarea byggrätt varav ca 2/3 upplåts med hyresrätt och ca 1/3 av arean kan upplåtas med till exempel bostadsrätt.

– Vi har ett mycket stort behov av nya lägenheter i Visby och i det här projektet så kommer Gotlandshem även för första gången att ha möjligheten att bygga en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. Det här är ett jätteprojekt, det största vi haft, på sammanlagt 300 bostäder och det är en del av det breda målet på 500 påbörjade bostäder per år. Det är viktigt utifrån våra uppsatta mål om att vi ska bli fler gotlänningar och målen i vår regionala utvecklingsstrategi, säger regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S).

Ärende 17. Besöksnäringsstrategi

Regionstyrelsen föreslår fullmäktige:

  • att anta Regional besöksnäringsstrategi för Gotland mot 2030.

Gotland ska vara en kreativ ö med plats för hela livet, enligt visionen Vårt Gotland 2040. Arbetet med hållbar turism ska stödja detta, där öns unika läge kräver en balans mellan hållbar tillväxt och bevarande av natur, kultur och samhälle. Målet är att Gotland ska bli Sveriges mest hållbara och attraktiva resmål 2030.

Strategin har utvecklats från destinationsutveckling till platsutveckling – Gotland ska vara en attraktiv plats att bo på, verka i och besöka. Det kräver samarbete mellan olika aktörer och ansvarsfulla lösningar för framtiden. Två nya fokusområden har lagts till: Infrastruktur, som ska utvecklas med hjälp av dialog och digitala verktyg och service samt området kompetensförsörjning, som handlar om hur besöksnäringen attraherar och utvecklar talanger så att fler vill jobba på Gotland och hur vi tillsammans tar ansvar för att utveckla både medarbetare och värdskapet.

Utöver dessa fokuserar den uppdaterade besöksstrategin på hur affärs- och produktutveckling stöttar näringslivet och skapar erbjudanden året om, hur marknadsföring och kommunikation bygger på Gotlands varumärke och digitalisering och hur samverkan klargör roller och stärker samarbeten.

– Strategin går ut på att skapa och främja Gotland som en plats med starkt självförtroende, en plats som tar initiativ, är modig och ställer höga krav på hållbarhet. Vi har gått från fokus på fler och mer till att handla om att utveckla platsen. Ett härligt Gotland som är bra att bo, leva och verka på lockar. På så sätt bidrar besöksnäringen till hållbar platsutveckling och till gotlänningar och landsbygderna, säger regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S).

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt