Tekniska nämndens beslut i korthet
Tekniska nämnden har haft sammanträde onsdag den 23 oktober. Det var en omfattande agenda och tre punkter avsåg trafikfrågor.
Återrapportering till nämnden gällande PM10
Avrapportering om vad som hittills gjorts för att få ner mängden skadliga partiklar (PM10) i Visbyluften. En rad åtgärder har vidtagits såsom byte av halkbekämpningsmaterial (till granit), utökad städning, förändrade städmetoder samt sänkt bashastighet i Visby. På Region Gotlands initiativ har ett nytt nationellt nätverk för kunskapsdelning och erfarenhetsutbyte etablerats med forskare och representanter från andra kommuner som brottas med samma problematik.
Trots åtgärderna riskeras gränsvärdena för PM10 att överskridas och arbetet måste fortsätta. De åtgärder som planeras framöver är fortsatt utökad och väderstyrd städning, fortsatt vakuumsugning som utförs av entreprenör, dammbindning samt byte av halkbekämpningsmedel på gång- och cykelvägar för att undvika punkteringar. Framöver ska också sänkning av bashastigheten göras i övriga tätorter.
Beslut om dammbindning i Visby
Under tidig vår finns mycket damm i vägbanan som är skadlig när det virvlar upp. Dammbindning behövs för att binda dammet så att Region Gotland kan samla upp det. Andra kommuner som använt metoden ser att det leder till att PM10-halten minskar.
Teknikförvaltningen har anlitat miljökonsulter för att utreda vilket medel som är lämpligt att använda i Visby samt vilken yta och koncentration som i så fall ska användas. Dammbindningsämnen är salthaltiga men det handlar inte om att börja med saltning av vägarna. Koncentrationen av valt ämne, tiden det används och hur stor yta som avses är mycket låg jämfört med saltning för halkbekämpning.
Tekniska nämnden beslutade att gå vidare med dammbindning enligt åtgärdsprogrammet för PM10. Förvaltningen fick i uppdrag att återkomma med vilken metod som förordas.
Målbild trafikplanering angående kommunikation
Förvaltningen ser behov av att kommunicera hur beslut fattas gällande trafikplanering. Det finns också behov internt att ha material att referera till när vi får frågor kopplat till hur olika trafiklösningar planeras. Teknikförvaltningen tar nu fram en informationsyta för trafikplanering, på gotland.se, där material i ämnet kan tillgängliggöras och dit frågor kan hänvisas. Det är viktigt att visioner och budskap ska vara politiskt förankrade.
Målet för trafikplaneringen:
- Region Gotlands mål är ett hållbart, säkert & tillgängligt kommunalt gatunät som är attraktiva för boende och besökande.
- Vi vill ha hög tillgänglighet och framkomlighet till alla resmål. Oavsett var på ön din resa börjar eller din egen rörelseförmåga så vill vi vara säkra på att ditt mål är möjligt att nå.
- Vi vill ersätta bilresor med gång, cykel och kollektivtrafik där det är möjligt. Du som har möjlighet att ersätta en bilresa med annat transportmedel hjälper till att nå våra klimatmål och lämnar plats åt de resenärer som har ett behov av bilen.
- Vi strävar efter nollvisionen att ingen ska omkomma eller skadas i trafiken.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024