Barn- och utbildningsnämndens beslut i korthet
Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har sammanträtt idag den 23 oktober. Nämnden har bland annat behandlat resultatet från årets skolval.
Betyg och provresultat skiljer sig åt – enligt rapport
Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen presenterade idag en rapport kring skillnaden mellan betygen som eleverna i kommunala grundskolan på Gotland får och resultaten de har på nationella prov och jämfört med riket. De nationella proven är ett stöd för en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning av en elevs kunskap. När lärare sätter betyg ska resultatet på nationella prov särskilt beaktas.
Förvaltningens analys på den senast kända statistiken från läsåret 2023/24 visar att engelska är det ämne som har högst överensstämmelse mellan betyg och provresultat. Det är lika mellan Gotland och riket. Skillnaden mellan pojkar och flickor varierar inte heller mycket. Det är dock några skolor som sticker ut i analysmaterialet i ämnena svenska och matematik och det är Fårösundskolan, Solklintskolan och Högbyskolan.
Nämnden beslutade att ta emot informationen och gav förvaltningen i uppdrag att återkomma med en avrapportering kring utvecklingen till nämnden årligen.
– Det är viktigt att vi får syn på de här siffrorna och får upp dem till politiken. Förvaltningen har tidigare fått i uppdrag att fördjupa sig i varför behörigheten till gymnasieskola sjunker, och detta blir ytterligare en del i det, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Resultatet från senaste skolvalet har presenterats
Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen rapporterar årligen till BUN om utfallet av senaste skolvalet till förskoleklass. Statistiken visar att det var 608 elever som omfattades av skolvalet våren 2024. 526 blivande elever i förskoleklass – motsvarande 87 procent - valde kommunal skola. Av dem som valde kommunal skola valde 107 elever en annan kommunal skola än sin hemskola. Det motsvarar cirka 20 procent. I årets skolval valde 13 procent av eleverna till förskoleklass en fristående skola. En trend är att färre elever väljer fristående verksamheter till förskoleklass medan fler söker sig till fristående verksamheter i årskurs 7.
Norrbackaskolan och Sanda skola tar emot fler elever än de som finns som egna elever i upptagningsområdet. Polhemskolan, Tjelvarskolan och Alléskolan är de kommunala skolor som tar emot flest elever från andra upptagningsområden.
BUN beslutade att ta emot informationen.
– Utfallet av skolvalet är alltid intressant, de stora dragen som vi kan se i årets val till förskoleklass är att färre söker sig till fristående skolor och även att rörligheten mellan de kommunala skolorna sjunker, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Nämnden tog del av avrapportering kring översynen av norra Visbys skolorganisation
Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen gav idag en lägesrapport i ärendet om översynen av skolorganisationen för norra Visby. Inriktningen nämnden beslutat om tidigare är en avveckling av Polhemskolan. Förvaltningen planerar utifrån detta scenario för en utfasning av skolan under två läsår; 2025/26 och 2026/27. Intentionen är att hålla samman klasser och att lärare följer med dem till mottagande skola inom skolområdet. Skolområdet består av tre skolor; Polhemskolan, Norrbackaskolan och S:t Hansskolan. Beslut i frågan om skolorganisation tar nämnden den 26 november.
BUN beslutade att godkänna informationen.
– Nämnden har fått en lägesrapport av det fortsatta arbetet med översyn av skolorganisationen i norra Visby. Planen som förvaltningen arbetar med är flytta Polhemsskolans elever till de övriga skolorna i skolområdet och göra det under två läsår för att kunna hålla ihop klasser och lärare, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 24 oktober 2024