Sök

Gymnasie- och vuxen­utbildnings­nämndens beslut i korthet

Ordförandeklubba i trä på ett bord

Idag den 22 oktober har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) sammanträtt. Nämnden har bland annat beslutat om vilka utbildningar som ska erbjudas vid kommande gymnasievalet och fått en avrapportering kring sommarens feriejobb.

Wisbygymnasiet ska erbjuda 17 program

Kommunala Wisbgymnasiet ska fortsätta att erbjuda 16 nationella program och 30 inriktningar för väljande elever samt den riksrekryterande sjöfartsutbildningen med två inriktningar vid kommande gymnasievalet. Detta beslutade GVN idag. All fyra introduktionsprogram för obehöriga elever är tillgängliga och där erbjuds yrkespaket. Preliminärt omfattar den kommunala gymnasieorganisationen 535 utbildningsplatser för blivande årskurs 1. 

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) kommer att erbjudas för elever som väljer samhällsvetenskapsprogrammet respektive barn- och fritidsprogrammet för de som vill kombinera gymnasiestudierna med en elitsatsning inom idrott. Inom NIU erbjuds idrotterna fotboll (med 36 platser) och innebandy (med tolv platser). Inom den lokala idrottsutbildningen (LIU) erbjuds basket, fotboll, gymnastik, innebandy, ishockey, orientering och simsport.

Skillnaden vid nästa års gymnasieval är att nämnden behöver dimensionera antalet utbildningsplatser utifrån arbetsmarknadens behov, såväl som elevernas intresse.

– Därför utökar vi platstillgången på vård- och omsorgsprogrammet samt el- och energiprogrammet, som får en till inriktning i form av energiteknik. Platstillgången ökas även på försäljnings- och serviceprogrammet eftersom det finns hög efterfrågan från elevernas sida. Hotell- och turismprogrammets får däremot något färre platser på grund av en lägre etableringsgrad, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens nämndens ordförande Rolf Öström (M).

När sökandebilden till gymnasiet från det preliminära valet är klart våren 2025 fastställer nämnden vilka utbildningar som kan starta och antalet utbildningsplatser på respektive program. 

Årets feriejobb har utvärderats

GVN:s ledamöter tog idag del av en rapport om de feriejobbsverksamheten under år 2024. Under sommaren 2024 hade totalt 123 ungdomar feriejobb på 53 av Region Gotlands arbetsplatser inom områden som fastighet, förskola, hemtjänst och kultur. Ambitionen är att ge ungdomar en inblick i arbetslivet, vilket kan göra det lättare att etablera sig på arbetsmarknaden. Men också att marknadsföra Region Gotlands yrken och verksamheter med en förhoppning om att ungdomarna kan bli våra framtida kollegor.

Både feriejobbare och arbetsplatser har fått svara på en enkät. Det genomsnittliga omdömet för feriejobben i sin helhet från ungdomarna var 4,5 på en femgradig skala i den enkätundersökning som genomförts, vilket är ett gott betyg.

Av de 53 arbetsplatserna som tog emot har 42 svarat på enkäten. Majoriteten av dessa var nöjda med feriejobbarna, men efterfrågade mer information om ungdomarnas behov och tydligare arbetsuppgifter. Arbetsplatserna bekräftar att de i det stora hela haft engagerade och intresserade feriejobbare. Cirka 81 procent av de svarande arbetsplatserna kan tänka sig att ta emot feriejobbare även nästa år.

Nämnden beslutade att ta emot rapporten.

– Feriejobben är en viktig del av vår verksamhet. Det är glädjande att ungdomarna är nöjda med mottagandet på sin första arbetsplats, det positiva i att få sin första lön och känna att de är en viktig del av samhället, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens nämndens ordförande Rolf Öström (M).

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 oktober 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00