Sök

Miljö- och byggnämndens beslut i korthet

Under onsdagens sammanträde med miljö- och byggnämnden behandlades 37 ärenden. På agendan fanns bland annat delårsrapport 2 med en prognos för helåret som landar på minus 10,8 miljoner kronor.

Nedan presenteras ett urval av alla ärenden från dagens sammanträde.

Nämnden fastställde delårsrapporten

Miljö- och byggnämnden fastställde delårsrapport 2 för budgetåret 2024 med tillägget att förvaltningsdirektören får i uppgift att ta fram en förteckning över de uppdrag som i dag utförs av samhällsbyggnadsförvaltningen men inte är finansierade.

Prognosen för helåret visar på ett negativt resultat på 10,8 miljoner kronor. Underskotten hittas på avdelningarna bygglov, planering och geografisk information samt miljö och livsmedel och beror på lägre intäkter än vad som budgeterats. Även tidigare har intäkterna varit låga, delvis på grund av att medarbetare arbetat i projekt där fakturering för arbetad tid inte varit möjlig.

Utsikterna för att uppnå miljö- och byggnämndens mål om att möjliggöra för 500 bostäder per år ser goda ut. Under perioden januari–augusti har nämnden genom antagna detaljplaner samt beviljade bygglov utanför detaljplan möjliggjort för 223 bostäder. Prognosen visar att det finns möjlighet till upp till 500 ytterligare bostäder inom antagna detaljplaner under hösten 2024.

För bygglov är det något svårare att göra förutsägelser men baserad på utfallet för 2023 och utfallet hittills under 2024 kan det förväntas att ungefär 45 nya bostäder kommer att få bygglov utom detaljplan under 2024. Prognosen visar därmed att det finns god möjlighet till måluppfyllelse under 2024.

Andreas Unger (M), ordförande i miljö- och byggnämnden:

– Mycket av det som görs på förvaltningen pekar åt rätt håll, men vi kan i delårsrapporten konstatera att intäkterna är för låga och att vi inte har en ekonomi i balans. Det ekonomiska läget är bekymmersamt. Det kräver fler åtgärder och vi vill därför ha en lista över de uppdrag som i dag utförs som inte är intäktsfinansierade. Glädjande är att nämndens mål om att möjliggöra 500 nya bostäder per år är på väg att uppnås, med god marginal.

Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör:

– Vi påbörjade en översyn av samhällsbyggnadsförvaltningens organisation och det ekonomiska läget under 2022 då förvaltningen under flera år har haft stor personalomsättning och inte en budget i balans. Sedan årsskiftet har vi en ny organisation på plats för att bättre kunna möta omvärldens förutsättningar, medborgarnas och företagarnas förväntningar samt miljö- och byggnämndens uppsatta mål. Regionfullmäktige fattade beslut om nya taxor i juni och de förväntas ge full effekt från 2025. Vi prioriterar de intäktsfinansierade uppgifterna och jobbar hårt för att minska våra kostnader. Det tar tid att vända utvecklingen, men jag är övertygad om att det kommer att ge resultat.

Godkännande av detaljplan för 300 bostäder

Miljö- och byggnämnden beslutade att delegera till arbetsutskottet att godkänna ett detaljplaneförslag för fastigheten Visby Gråbo 1:3, med flera och sända över förslaget till regionfullmäktige för antagande.

Planen beräknas möjliggöra omkring 300 nya lägenheter i ett flertal punkthus och radhus i huvudsak i ett parkområde mellan Gråbo och Yttre Furulund. Den nya bebyggelsen ska enligt förslaget ha variationer i byggnadshöjd och volym och uppföras med upp till sju våningar mot Visbyleden samt två till fem våningar i de mer centrala delarna och i mötet med befintlig bebyggelse.

Nämndsordförande Andreas Unger (M):

– Det är ett jättefint projekt och vi delegerar godkännandet till nämndens arbetsutskott för att skynda på processen. På det här sättet kan regionfullmäktige fatta beslut om detta i december i stället för i slutet på februari. Vi behöver få fram nya bostäder och genom att skynda på den politiska hanteringen kapar vi ledtiden med över två månader.

Upprättande av detaljplan för villor i Fole

Nämnden gav samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upprätta en detaljplan för fastigheten Fole Stora Tollby 2:1 för att möjliggöra bostadsbebyggelse. Planförslaget omfattar 21 tomter med friliggande villor, där enskild lösning för vatten och avlopp föreslås.

Området ligger nära service, skola upp till årskurs 6 och busshållplats med goda kommunikationer till både Visby och Slite. Nämnden bedömer att ny bebyggelse inte bör tillkomma inom blöta och låga partier på fastigheten. Nya tomter bör dessutom hålla ett säkerhetsavstånd till väg 147 på grund av buller och farligt gods.

Andreas Unger (M):

– Fole, strategiskt placerat mitt emellan Slite och Visby, är en intressant plats för nya småhus och det är flera trevliga projekt på gång i området. Det känns otroligt roligt att kunna ge ett positivt besked till den här ansökan.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt