Regionstyrelsens beslut i korthet
Torsdag den 30 maj sammanträdde regionstyrelsen. Totalt behandlades 64 ärenden under sammanträdet.
Bland annat behandlades följande ärenden:
Delårsrapport 1
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner rapporten och att samtliga nämnder ska följa upp och säkerställa att verksamheten ryms inom de budgetramar regionfullmäktige fastställt.
Delårsrapport 1 omfattar perioden januari-mars och är i huvudsak inriktad på ekonomi och personaluppföljning. Nämndernas sammanlagda årsprognos visar en budgetavvikelse på minus 183 miljoner kronor. Det totala resultatet för Region Gotland prognostiseras till minus 311 miljoner kronor. Alla nämnder har i delårsrapporten redovisat vilka åtgärder som beslutats eller planeras. Gemensamma åtgärder har planerats och beslutats av regiondirektören tillsammans med koncernledningsgruppen, dessa åtgärder gäller alla verksamheter. En grundförutsättning för en stabil ekonomi för regionen som helhet är att nämnderna klarar sina uppdrag inom de ekonomiska ramar som tilldelats
– Region Gotland har stora utmaningar i att klara ekonomin givet de förutsättningar Sveriges kommuner och regioner har just nu. Den stora kostnadsutvecklingen som kommer av inflationen samt lägre statsbidrag och skatteintäkter gör det svårt för alla verksamheter. Utöver det har kostnader för framtidens pensioner fördubblats. Prognoser visar att inflationen är på väg ner vilket är bra. Alla verksamheter har uppdraget att arbeta för att få verksamheten inom budget och har ett hårt arbete framför sig, säger Meit Fohlin regionstyrelsens ordförande.
Kriterier och process för lånefinansiering vid nybyggnation av idrottsanläggning
Regionstyrelsen beslutade att godkänna kriterier och processbeskrivning för lånefinansiering vid nybygge av idrottsanläggningar.
För att försäkra sig om att eventuella framtida förfrågningar till Region Gotland kring lånefinansiering behandlas likvärdigt, har regionstyrelseförvaltningen tagit fram en lista med förslag på kriterier och en processbeskrivning som beskriver hur Region Gotland skulle kunna hantera kommande förfrågningar. Ingångsvärdet är att Region Gotland bygger och driver idrottsanläggningar i egen regi, men om en förening uppfyller alla kriterier kan lånefinansiering komma att prövas.
– Det är viktigt att har ett regelverk som gör att vi behandlar alla förfrågning på ett rättssäkert och likvärdigt sätt, säger Meit Fohlin regionstyrelsens ordförande.
Mål och Budget 2025 – 2027
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att fastställa en grundbudget som ger verksamheterna planeringsförutsättningar. Att investeringsbudget 2025-2026 med investeringsplan 2027-2029 fastställs, samt att regionfullmäktiges mål för 2025 fastställs. Tekniska nämnden får i uppdrag att ta fram förslag fördelning av budget för höjda internhyror
Enligt prognosen i delårsrapport 1 blir underskottet 2024 över 300 miljoner kronor. De kraftigt ökade pensionskostnaderna bidrar till det här stora underskottet men en stor del av underskottet handlar också om att nämnderna inte har en ekonomi i balans. För att möta hälso- och sjukvårdens snabbt ökade behov har Region Gotland över tid omfördelat stora resurser från övriga delar av verksamheten. Det har lett till en ekonomisk kris som nu påverkar förutsättningarna för hela den offentligt finansierade servicen på ön.
Med dessa planeringsförutsättningar ges nämnderna ett tillskott på 345 miljoner kronor vilket motsvarar en ökning på 5,2 procent. Den största delen av tillskottet avser personalkostnadskompensation, demografi och medicintekniskutveckling samt externa avtal. Det innebär att mycket av nästa års kostnadsökningar och ambitionsökningar behöver hanteras genom omprioritering inom befintlig budget. Det här gäller under förutsättning att inga nya pengar tillförs i regeringens budgetproposition som kommer i höst
Slutligt budgetbeslut återkommer till regionfullmäktige i november 2024.
Exploateringsplan och budget 2025-2029
Regionstyrelsen beslutade att godkänn exploateringsplan och budget för 2025-2029
Exploateringsplan och budget är ett styrdokument för regionens exploateringsverksamhet de närmsta åren. Planen ger en översikt av de exploateringsprojekt som direkt påverkar regionens ekonomi och som är pågående eller planeras under den kommande femårsperioden. Exploateringsplan och budget innehåller information om investeringsbehov för vatten och avlopp, gator, gång- och cykelvägar, belysning och park. Planen redovisar också inkomster och utgifter, samt hur investeringarna påverkar driftbudget.
– Region Gotland sticker ut i landet som en kommun som också tilldelats det regionala uppdraget. Utöver det är vi landets i särklass minsta och samtidigt enda ö-region. Det har över tid lett till att vi varje år tar från den kommunala delen för att klara hälso- och sjukvårdsuppdraget. Det tär på gotländsk välfärd i alla delar. Nu är alla fullmäktiges partier överens om att vi inte kan ha det så längre. Resurser måste tilldelas som tar höjd för det dubbla uppdraget i kombination med ö-läget och det lilla skatteunderlaget, säger Meit Fohlin regionstyrelsens ordförande.
– Vi är också överens om att skjuta på budgetbeslutet i sin helhet till hösten. För mycket osäkerheter finns, vi inväntar regeringens budget för att hamna mer rätt. Alla partier är överens om en grundbudget där vi tar höjd för löneutveckling, fler barn och äldre, höga priser och kostnader för externa avtal. Dessutom skjuter vi till drygt 10 miljoner till skolan för anpassad skola och resursskolan samt till strukturbidrag för att den skolorganisation vi har. Vi fastställer också investeringar där badhuset, särskilda boenden, och investeringar i VA-nätet är exempel på prioriteringar och vi tillför resurser för exploatering, fortsätter Meit Fohlin regionstyrelsens ordförande.
Avsiktsförklaring Elflyg för Gotland
Regionstyrelsen beslutade under dagens sammanträde att en avsiktsförklaring ska tecknas med företagen Heart Aerospace och Elfly AS i syfte att samverka för utveckling av ett hållbart flyg till och från Gotland. Målet är att minst en operatör flyger kommersiellt med elflyg där grundförutsättningen är att det ska finnas tillgång till flygplan. Det finns dock ingen garanti för de elflygplan som idag är under utveckling i Norden också kommer att kunna flyga på Gotland. För att försöka säkra att det kommer att finnas elflyg också i Östersjöområdet har beslutet fattas att teckna avsiktsförklaringar om fördjupat samarbete med aktuella tillverkare.
– För Gotland är infrastruktur till och från ön avgörande för tillgänglighet till omvärlden och för vår utveckling. Samtidigt måste våra transporter ställa om. I Region Gotlands genomförande-program för klimat, miljö och energi finns målet att minst en operatör ska flyga kommersiellt med elflyg till och från Gotland. Med dagens beslut tar vi ett viktigt steg till att uppnå målen för att minska växthusgasutsläpp och stärka Gotlands attraktionskraft, säger Meit Fohlin regionstyrelsens ordförande.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024