Sök

Miljö- och byggnämndens beslut i korthet

dekoration

Under miljö- och byggnämndens sammanträde den 15 maj behandlades 16 ärenden. På agendan fanns bland annat en ansökan om planbesked för ett 70-tal bostäder i Träkumla.

Positivt planbesked i Träkumla

Nämnden beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att upprätta detaljplan för fastigheten Träkumla Tjängdarve 4:1 för att möjliggöra bostadsbebyggelse. Ansökan syftar till att möjliggöra etablering av cirka 70 bostäder i form av flerbostadshus, radhus och villor på den före detta betongfabrikens område i Träkumla.

Förslaget har anpassats utifrån områdets förutsättningar. Marken sluttar från det före detta fabriksområdet ner mot det område som tidigare nyttjats som sandtag och som numer är vattenfyllt och nyttjas för bad. Husen är tänkta att placeras på olika nivåer i landskapet så att samtliga bostäder får utsikt och uteplatser mot sydväst.

Platsen har tidigare prövats i en liknande ansökan om planbesked från 2021. Den ansökan avslogs bland annat på grund av att fastigheten inte gick att ansluta till det kommunala vatten- och avloppsnätet och att det ansågs olämpligt att anordna en enskild avloppslösning inom sekundärt vattenskyddsområde. I den senaste ansökan har de sökande presenterat ett mer detaljerat förslag på enskild avloppslösning som är tänkt att dimensioneras för att möta hela områdets behov.

– Vi behöver bostäder och det här är ett intressant förslag i ett attraktivt område nära Visby. Det kvarstår en del utredningar för att det ska bli verklighet, men vi är positiva till att gå vidare med förslaget. Vi behöver utveckling även på platser där vi inte har kommunala ledningsnät och här presenteras en lösning för enskilt avlopp som är intressant att utforska, säger Andreas Unger, ordförande i miljö- och byggnämnden.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00