Regionstyreslens beslut i korthet 31 januari
Onsdagen den 31 januari sammanträdde regionstyrelsen. Nämnden behandlade bland annat avgiftsfrihet för akutvård och spårsäkring efter våldtäkt, revidering av uppförandekod för leverantörer, förstudie ishall, översiktsplan för Gotland 2024.
Totalt behandlades 28 ärenden
Avgiftsfrihet för akutvård och spårsäkring efter våldtäkt
Regionstyrelsens beslöt att lämna till regionfullmäktige att besluta om att vård efter sexuella övergrepp ska vid första besöket, samt vid eventuellt efterföljande återbesök, vara avgiftsfritt för patienten samt att eventuell uteblivandeavgift inte ska tas ut för dessa besök. Förslag är att beslutet ska gälla från 1 mars 2024.
Sammanfattning
Kvinnor har sedan tidigare i praktiken inte betalat någon vårdavgift i samband med spårsäkring och akut vård vid sexuellt våld. Med hänvisning till gällande lagstiftning om jämlik vård kan inte avgiftsfria besök endast omfatta kvinnor eller besök på specifik mottagning Med anledning av detta behöver ett formellt beslut om avgiftsbefrielse fattas i regionfullmäktige samt att det gäller samtliga verksamheter och alla personer oavsett könstillhörighet. Antalet besök med anledning av sexuellt övergrepp bedöms vara färre än 20 stycken/år. Beslutet beräknas ha obetydlig ekonomisk effekt på Region Gotlands intäkter för avgifter inom hälso- och sjukvården.
– Alla som utsätts för sexuella övergrepp är i en mycket utsatt situation. Behandling i den utsatta situationen har inte och ska aldrig kosta pengar. Nu fattar vi beslut formellt så att alla behandlas lika i det och vi fastslår avgiftsbefrielse för alla och att alla verksamheter omfattas av beslutet, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (s):
Revidering av uppförandekod (regelverk) för leverantörer samt information kring införandet av de reviderade kontraktsvillkoren för hållbara leveranskedjor.
Regionstyrelsens beslöt att lämna till regionfullmäktige att besluta om reviderad uppförandekod (regelverk) för leverantörer antas och implementeras, samt att tidigare uppförandekod för leverantörer upphör att gälla.
Sammanfattning
Regionerna bedriver sedan 2010 ett nationellt samarbete kring hållbar upphandling med samordnande krav och sedan 2013 har regionerna en gemensam uppförandekod (regelverk) för leverantörer samt gemensamma kontraktsvillkor för hållbara leveranskedjor. I Region Gotlands samtliga upphandlingar finns sedan 2015 en kravställning enligt de samordnande kraven och kontraktsvillkoren. Detta skapar ökad transparens och möjlighet för leverantörer som vill delta i regionernas upphandlingar.
År 2021 gavs det nationella kansliet för Hållbar Upphandling ett uppdrag att revidera regionernas uppförandekod och kontraktsvillkor för upphandlingar. Bakgrunden till revideringen är ett behov av att skapa ökad tydlighet för köpare, säljare och övriga intressenter. Sverige ska även närma sig skrivningarna i centrala internationella ramverk och kommande lagstiftning gällande ansvar och åtaganden avseende mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljö och affärsetik.
Representant för Region Gotland har, tillsammans med representanter från samtliga regioner, varit delaktig i framtagandet av förslaget till ny uppförandekod med tillhörande kontraktsvillkor.
Sammantaget ställer sig regionstyrelseförvaltningen positiva till att Region Gotland antar och implementerar det reviderade uppförandekoden. Regionstyrelseförvaltningen bedömer att den reviderade uppförandekoden för leverantörer bidrar till att skapa såväl sociala, etiska och miljömässiga mer hållbara affärer och leverantörskedjor vilket stöder regionens arbete i att nå de prioriterade Agenda 2030 målen. Revideringen av uppförandekoden innebär inga nya ekonomiska åtaganden för Region Gotland. Att inte ha en likalydande uppförandekod som övriga regioner, skulle däremot kunna innebära en fördyring då samordning inte kan ske med övriga landet
– I allt arbete med upphandling och uppföljningar är det avgörande att samma regler gäller för hela Sverige. Det underlättar för de som lämnar anbud och för regionen att följa upp att leverantören följer den uppförandekod som finns gällande mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljö och affärsetik. Organiserad brottslighet inom offentlig verksamhet ökar i Sverige. Därför har Region Gotland i arbetet framfört vikten av ett att gemensamt öka arbetet mot organiserad brottslighet samt motverka korruption säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (s):
Förstudie ishall - återrapport
Regionstyrelsen beslutade att ta emot informationen av återrapport om förstudie av en ny ishall. Beslut fattades efter votering att godkänna avsiktsförklaringen och ge regionstyrelsens ordförande och regiondirektören i uppdrag att underteckna avsiktsförklaringen. Under sammanträdet tillkom beslut om att underlag för beslut om kriterier och regler för lånefinansiering ska tas fram och presenteras vid budgetberedning. Beslut togs även att ett fördjupande underlag inför slutligt beslut ska tas fram och presenteras vid budgetberedningen.
Votering begärdes och utfallet av voteringen blev 12 mot 3 till förmån för majoritetens förslag att regionstyrelsen godkänner avsiktsförklaringen och att ge regionstyrelsens ordförande och regiondirektören i uppdrag att underteckna avsiktsförklaringen. Reservation lämnas från vänsterpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna.
Sammanfattning
Region Gotland har sedan tidigare identifierat att det finns ett behov av nya isytor på Gotland. Detta då den befintliga ishallen i Visby är nästan 50 år och att efterfrågan på istider är större än tillgängliga istider. Utifrån detta har Region Gotland undersökt möjligheterna att uppföra en ishall på Visborgsområdet i Visby. I maj 2023 fick regionstyrelseförvaltningen i uppdrag att genomföra en fördjupad analys kring ett alternativ där en förening skulle bygga, äga och driva ishallen. Ett förslag till avsiktsförklaring har tagits fram för att tydliggöra parternas (Region Gotland och Visby Roma HK) avsikter och för att skapa en grund för samarbete kring att hitta möjliga lösningar för en ny ishall. Avsiktsförklaringen syftar till att övergripande beskriva vad som ska åstadkommas och hur det ska göras. I förslaget beskrivs även bakgrund och målsättningar. Slutligt beslut om ny ishall föreslås tas i samband Region Gotlands årliga budgetprocess utifrån prioriteringar, hur finansiering ska ske och hur driftbudgeten behöver anpassas.
– Idag har vi fattat beslut om att skriva en avsiktsförklaring för ny ishall med Visby Roma Hockey. Förstudier visar tydligt på behovet av ny ishall och med det engagemang Visby Roma och näringslivet står för är den här lösningen billigare än om vi bygger i egen regi. Den juridiska utredning vi gjort visar att det är möjligt och ger oss vägen framåt. Avsiktsförklaringen ger oss bra förutsättningar att gå vidare i arbetet med en ny ishall, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (s):
Översiktsplan 2040, beslut om granskning
Regionstyrelsens beslöt att framtaget förslag till översiktsplan ställs ut för granskning med start i mars 2024.
Sammanfattning
Region Gotland har ansvar att ta fram en långsiktig övergripande översiktsplan. Översiktsplanen har en viktig roll vid kommunens planering och utbyggnad av infrastruktur, service och bostäder och som vägvisare mot en hållbar utveckling. Den är också ett verktyg i den interna handläggningen och samordningen, men även i dialogen med andra aktörer i samhällsbyggandet.
Framtagandet av en översiktsplan bygger på en bred process med engagemang och representation från olika förvaltningar, aktörer och organisationer.
I förslag till översiktsplan finns fokusområden utifrån den regionala utvecklingsstrategins mål och prioriteringar enligt nedan:
- Skapa förutsättningar för byggande och bostadsförsörjning
- Öka hälsofrämjande och förebyggande insatser
- Öka motståndskraften och säkerheten i samhället
- Anpassa samhället till ett förändrat klimat
- Skydda och förstärk tillgången till yt- och grundvatten
- Ställ om till hållbar konsumtion och produktion
- Utveckla hållbara och fossilfria transportsystem
- Öka framkomligheten och trafiksäkerheten på Gotlands vägar
- Utveckla Gotlands förbindelser med omvärlden
- Stärk och utveckla näringslivet
- Säkerställ Gotlands tillgång till digital infrastruktur
- Bevara, använd och utveckla kulturarvet och kulturmiljöerna
- Bedriv ett hållbart brukande av skog, mark och vatten och säkra den biologiska mångfalden
I processen med framtagande av en översiktsplan ingår två perioder för dialog med medborgare, aktörer och organisationer. Den första dialogen ägde rum under våren 2022 och bidrog till ett drygt 500 yttranden i form av förslag och synpunkt. Den andra dialogperioden innebär att förslaget ställs ut under två månader med start i mars 2024. Efter genomförda dialoger sker en analys och en reviderad version av översiktsplanen tas fram som presenteras för regionstyrelsen under hösten.
Regionstyrelseförvaltningen anser att nuvarande förslag till översiktsplan för Gotland 2040 är väl genomarbetat och att de synpunkter som inkom i samband med samrådet våren 2022 har hanterats. Översiktsplanen bedöms ha goda förutsättningar för att bli en viktig del av det gemensamma arbetet med att förverkliga den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040, och att den bidra till en långsiktigt hållbar utveckling för Gotland.
Regionstyrelsen kommer att behandla förslag till översiktsplan under hösten 2024 och beslut väntas tas i regionfullmäktige kring årsskiftet 2024/25.
– Översiktsplanen blir mycket viktig för Gotlands utveckling. Den Regionala Utvecklingsstrategi (RUS) är den övergripande visionen för Gotlands utveckling och översiktsplanen är kartan för var och hur den utvecklingen ska ske. Översiktsplanen skapar möjlighet för 10 000 nya bostäder på ön samtidigt som vi här också pekar ut var ny bebyggelse har svårare att komma fram. Nu är det dags för gotlänningar att tycka till! Slutligt beslut tas sedan i slutet av 2024, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (s):
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 maj 2024