Klart med sociala insatsgrupper – en del i kedjan att förhindra gängkriminalitet
För att kraftsamla kring barn och unga som riskerar att hamna i en kriminell livsstil införs nu ett nytt sätt att samarbeta på Gotland. I sociala insatsgrupper, SIG, samarbetar skola, polis och socialtjänst kring enskilda individer som bedöms vara i farozonen.
Det gotländska samhället måste liksom övriga landet stärka upp det förebyggandet arbetet runt de barn och unga som riskerar att hamna i gängkriminalitet eller annan kriminell livsstil.
– Därför inleder vi nu arbetet med sociala insatsgrupper, SIG, som redan finns i många kommuner i landet, säger Anna Nordin, enhetschef för familjestödsenheten och ansvarig för de SIG-samordnare som kommer att leda arbetet i grupperna.
Sociala insatsgrupper, SIG, innebär att skola, polis och socialtjänst samarbetar runt en enskild individ som är i riskzonen.
– Det är bara om vi samverkar som vi kan göra skillnad för det enskilda barnet eller ungdomen. Vi tror att SIG-samarbetet är en bra modell för detta. Från skolans sida behöver vi kroka arm med polis och socialtjänst för att öka vår kompetens i den här komplexa frågan, säger grundskolechef Jörgen Norström.
– Man kan säga att vi på detta sätt kan punktmarkera de barn och unga som vi är särskilt oroliga för och kan sätta in åtgärder snabbt. Det är bara om vi alla samverkar som vi kan se snabba resultat och förbättringar för det enskilda barnet eller ungdomen, säger Tobias Engström, tillförordnad lokalpolisområdeschef.
Sociala insatsgrupper är bara en del i kedjan av olika stödinsatser som finns för unga. Redan när en vårdnadshavare, en vuxen i barnets närhet eller barnet självt känner att vardagen inte fungerar finns olika former av stöd både i socialtjänsten och inom elevhälsan.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 november 2024