Gotland blir en alltmer inkluderande idrottsö – fritidsplanen banar väg

Linda Helledaij är fritidsadministratör på Region Gotland och hon arbetar utifrån fritidsplanens prioriteringar.
Parasporten på Gotland befinner sig i en positiv utvecklingsfas och Region Gotlands fritidsplan utgör en viktig del i det arbetet. Fritidsplanen betonar att idrottsaktiviteter ska vara tillgängligt för alla, med särskild prioritet för personer med funktionsnedsättning. Tack vare regionens riktade insatser och andra aktörers engagemang ser vi nu att parasporten växer på ön.
Forskning visar att ohälsa är tio gånger vanligare bland personer med funktionsnedsättning än befolkningen i övrigt. Detta understryker vikten av en tillgänglig fritid, där fritidsplanen spelar en avgörande roll för att fler personer ska få möjlighet till delaktighet och rörelseglädje.
Linda Helledaij är fritidsadministratör på fritidsenheten inom Region Gotland och hon arbetar aktivt för att skapa bättre förutsättningar för parasporten. En viktig del av detta har varit att säkerställa tillgång till träningstider. Genom riktad fördelning har fler lag kunnat etablera sig och utvecklas, och ett exempel på detta är FC Gute United – ett lag för unga vuxna med funktionsnedsättningar.
– FC Gute United har haft tuff konkurrens om lämpliga inomhusanläggningar i centrala Visby, där många av deras spelare studerar eller arbetar. Vi har tagit hänsyn till detta i linje med våra mål för personer med funktionsnedsättning och fördelat inomhustider i ICA Maxi Arena utifrån deras behov – i den mån det varit möjligt. För utomhustider har det funnits mer flexibilitet, säger Linda Helledaij, fritidsadministratör på fritidsenheten på Region Gotland.
Parasportens utveckling inspirerar fler
När prioriteringar omsätts i praktiken ökar inkluderingen inom idrotten, något som FC Gute United bekräftar:
– Tack vare träningstiderna vi fått i hallarna under vintern har vi gått från 10–15 personer på träningarna till 25–30 personer. En stor anledning till ökningen är att vi kunnat vara inomhus på bra tider och ytor, istället för sämre tider utomhus på vintern och på mindre ytor, säger Mikael Persson, lagansvarig i FC Gute United.
Den positiva utvecklingen har också inspirerat andra föreningar att starta egna satsningar. Exempelvis erbjuder Visby BBK numera parabasket – något som tidigare inte funnits inom föreningen.

FC Gute United i inomhushallen på Ica Maxi Arena i Visby.
RF-SISU och andra aktörer gör skillnad
Bakom framstegen står flera aktörer. RF-SISU Gotland spelar en central roll genom att erbjuda utbildning och resurser för en mer inkluderande idrott. Dessutom bidrar Svaide Roma SOK aktivt till att skapa möjligheter för parasportare på Gotland. Detta för att bara nämna några.
Ett fortsatt viktigt arbete
Det är tydligt att insatserna gör skillnad och att Gotland blir en alltmer inkluderande idrottsö. Men arbetet är inte klart.
– Trots framgångarna återstår utmaningar, som att skapa fler anpassade idrottsmiljöer och få fler föreningar att inkludera parasport i sin verksamhet. Region Gotlands fritidsplan har visat att med rätt insatser och prioriteringar kan parasporten fortsätta att växa och skapa nya möjligheter för alla att delta i idrott och gemenskap, säger Pär Gustavsson, chef för enheten fritid på Region Gotland.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 14 april 2025