Puma ungdomsgård fyller 50 – och det ska vi fira
Den 15 november firar Puma ungdomsgård 50 år med öppet hus, där du bland annat kan få lyssna på några röster från förr, då Puma var nystartat och vad Pumas verksamhet betytt genom åren.
Puma fritidsgård, som den hette då, drog igång sin verksamhet den 7 januari 1974. Då i ett skyddsrum på Bogen 1 på Jungmansgatan.
– Jag anställdes som föreståndare och var den enda personalen på stället med fria händer att forma verksamheten, berättar Owe Järlö, som inte hade med sig någon annan utbildning i bagaget mer än att ha varit idrottsledare.
Verksamheten utformades de första åren mycket utifrån ett kollektivt bestämmande kring allt från lokaler och inredning till innehållet i verksamheten, där besökarna röstade kring olika saker.
Puma blev ett populärt hängställe och man var snart uppe i uppemot 600 besökare i varierande ålder.
– Det var fullsatt och det var tufft. Vi var Sveriges största fritidsgård. Jag bestämde mig för att säga upp mig, men blev kvar, berättar Owe Järlö.
Ganska snart anställdes fler i personalen och verksamheten kom att påverkas av Socialstyrelsens sex- och samlevnadsprojekt som följde i kölvattnet av den nya abortlagstiftningen 1975. Gotland blev ett försökslän.
– Det blev helt andra samtal med ungdomarna. Vi höll kurser i sex- och samlevnad och Pumas verksamhet blev omtalad över hela Norden som ett bra exempel. Vi fick åka runt och berättade om våra erfarenheter, säger Owe Järlö.
Det togs också fram en rapport kallad ”Livet på Puma: om arbetet på en fritidsgård i Visby” (Socialstyrelsen, 1983).
En trygg mötesplats
1977 flyttade ungdomsgården in i den nuvarande byggnaden på Gråbo torg i nybyggda och specialanpassade lokaler. Och där är verksamheten nu inne på sitt 50:e år, med sju fritidsledare och cirka 200 besökande ungdomar i veckan i åldern 13 till 19 år.
Kärnan i Pumas verksamhet idag bygger på ”Vi gillar olika”. Det står för att alla ska inkluderas. Frågor som relationer, sexualitet, identitet är lika aktuella nu som då. Konceptet är densamma: att vara en trygg mötesplats där ungdomar får en meningsfull fritid.
– Det är viktigare än någonsin att vi är en trygg plats, speciellt när många ungdomar samlas på ett och samma ställe. Den stora skillnaden mot förr är att vi har fler ramar i form av mål och styrning liksom högre krav på ett kunskapsbaserat arbetssätt än när Puma startade, vilket är bra. Jag är väldigt stolt över vår verksamhet på Puma ungdomsgård, säger Nina Tofftén som är enhetschef och ansvarig för bland annat Puma ungdomsgård.
50-års firande den 15 november
Läs mer om 50-årsfirandet på Puma den 15 november. Där kan du lyssna till bland annat Owe Järlö, som berättar om minnen från förr.
Du kan följa Puma ungdomsgård på:
- Instagram: Pumaung
- Snapchat: pumaungdomsgard
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024