Ny satsning på ungas skrivande
Hur är det att vara ung på Gotland i mitten av 2020-talet? Det vill Region Gotlands kulturenhet, biblioteken på Gotland och Gotlands Museum ta reda på.
I projektet Drömmar och verklighet – berättelser från en ö efterlyser man texter skrivna av unga gotlänningar, mellan 13 och 20 år. Det ska vara texter som på något sätt beskriver deras verklighet, men formen är fri.
– Ungdomarna kan berätta om sitt eget liv eller fiktionalisera, skriva poesi, prosa eller kanske teckna en serie? Den enda gränsen är att texterna inte får vara längre än 5 000 tecken, säger Moa Candil, litteraturutvecklare vid kulturenheten.
Ett urval av texterna kommer sedan att samlas i en antologi, som ges ut i början av 2025 på Fornsalens förlag. Alla inskickade bidrag kommer att publiceras digitalt och också bli en del av Gotlands Museums samlingar.
– Samtidsdokumentation är en del av vårt uppdrag och det här är ett spännande sätt att göra det på. Vi samlade in ungas röster i flera omgångar under 1900-talet, säger Cathrin Emdén, förläggare vid Fornsalens förlag.
Som en del av projektet lanseras nu en lärarhandledning, som bjuder in Gotlands skolor att jobba med projektet i sin undervisning. Därtill kommer ett antal författarbesök och workshops i kreativt skrivande att arrangeras under våren och sommaren. Ungdomarna har sedan möjlighet att skicka in sitt bidrag till och med den 18 augusti 2024.
Eva Nahlin, Biblioteken på Gotland, besökte under 2023 några av öns högstadieskolor, och då uttryckte flera elever att de ville göra en bok om att vara ung på Gotland.
– Det känns jättekul att deras idé nu blir verklighet! säger Eva Nahlin.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 mars 2024