Nya resultat från SKR: Förbättrat företagsklimat enligt senaste mätningarna
Företagsklimatet på Gotland och nöjdheten med upphandlingar får ännu bättre betyg av företagarna än förra året. Det visar Sveriges kommuner och regioners årliga företagsklimatundersökning som presenteras i dag.
Det är elfte gången som mätningen av företagarnas nöjdhet med kommunernas service genomförs. I undersökningen har företagen fått tycka till om kommunens service inom brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Detta presenteras i nöjd kund index (NKI). Resultaten presenteras i rapporten Öppna jämförelser Insikt.
Som helhet får Region Gotland kundnöjdhetsindex (NKI) 68 på en hundragradig skala, där NKI 62-69 motsvarar ett godkänt omdöme, 70-80 gott betyg och NKI 80 eller mer en mycket hög kundnöjdhet. Det övergripande resultatet är två enheter bättre än förra årets NKI 66.
– Det är bra och viktigt att vi har en positiv utveckling. Samtidigt kan vi inte vara nöjda, vi har högt ställda mål och alla våra ansträngningar i hela organisationen måste målmedvetet fortsätta. Att etablera och driva företag på Gotland ska vara enkelt. Vårt täta samarbete och utvecklade dialog med näringslivet behöver vi hålla i, och Region Gotlands service förbättras för att tillsammans skapa bästa möjliga förutsättningar för fler växande företag på Gotland, säger Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande.
Högst betyg får Region Gotland inom brandskydd, med NKI 80, följt av livsmedelskontroll och serveringstillstånd, som båda får ett NKI på 73. Därefter följer markupplåtelse, med ett resultat på 70, och miljö- och hälsoskydd, med 64. När det gäller myndighetsområdet bygglov, där kundnöjdheten fortfarande bedöms som mycket låg, har värdet ökat från 39 till 45.
– Dialog och kundrådgivning är två av de frågor vi behöver arbeta vidare med, långsiktigt och systematiskt. Vi är inne i en förändringsprocess och bygglovsavdelningen har påbörjat en resa som kommer att underlätta för Gotlands företagare. Under fjolåret gjorde vi det lättare för medborgare och företagare att följa sina ärenden digitalt och vi har nu startat ett målmedvetet arbete med kundrådgivning i tidiga skeden. Jag är glad att vi nu ser tydliga tecken att det börjar ge resultat och kommer att jobba hårt för att underlätta för näringslivet, säger Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör.
Utöver NKI mäts sedan två år även nöjd upphandlings-index. NUI mäter hur nöjda anbudsgivare är med kommunernas genomförande av upphandlingar. Region Gotlands NUI har ökat, från 56 för 2022 till ett NUI på 63 för 2023.
– Det är positivt att Region Gotlands upphandlingsindex har ökat. Resultaten från NUI utgör, tillsammans med andra undersökningsresultat samt synpunkter och frågor från näringslivet, en viktig grund för vårt utvecklingsarbete. Vi fortsätter utvecklingen av Region Gotlands inköpsarbete så att vi kan genomföra goda affärer för alla, säger Nanna Sörling, upphandlingschef.
Region Gotlands placering i rankingen har gått från 188 för år 2022 till 187 för år 2023.
– I år har vi förbättrat vår position i rankingen med ett steg. Detta är absolut ett kliv i rätt riktning även om arbetet för ett riktigt bra näringslivsklimat på Gotland fortsatt behöver fler fokuserade insatser. Nu och framåt är vårt fokus dels på att tydliggöra vad Region Gotland behöver utveckla internt och dels intensifiera dialogen med näringslivet. Vi vill också passa på att tacka de företag som svarat på enkäten och på så sätt bidrar till utvecklingsarbetet, säger Sanna Palomaa, tillväxtchef.
Fakta om Öppna jämförelser Företagsklimat
Öppna jämförelser Företagsklimat är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning gentemot företag. Sju områden mäts; brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd samt upphandling. Frågor ställs inom sex serviceområden; information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.
I mätningen ingår nyckeltalen NKI, nöjd-kund-index, och NUI, nöjd-upphandlings-index. Resultaten för områden Upphandling redovisas separat i en så kallad NUI-mätning.
Öppna jämförelser Företagsklimat är i första hand ett verktyg för kommunernas verksamhetsutveckling. I årets undersökning deltog 213 kommuner i NKI-mätningen och 106 kommuner i NUI-mätningen för upphandling.
Ta del av mer information och rapporten Öppna jämförelser: Företagsklimat 2023, skr.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 24 april 2024