Gotlands bidrag till att bryta långtidsarbetslöshet i landet
Så knäcker vi långtidsarbetslösheten är rubriken för dagens riksdags-seminarium, där Region Gotland var med och berättade om Gotlands samarbeten för att stötta personer som idag är långt från arbete, till ett fungerande arbetsliv.
ESF-Projektet Gotland Forward har bjudits in till riksdagsseminariet ”Så knäcker vi långtidsarbetslösheten”, som ett gott exempel på insatser för att bryta långtidsarbetslöshet och förebygga socialt utanförskap. Gotland Forward går ut på att förenkla samarbetet mellan arbetsgivare, personer som är långt från arbetsmarknaden och de som arbetar med arbetsmarknadsinsatser och utbildning på Gotland. Utöver Region Gotland deltar bland andra representanter från funktionsrättorganisationer, fackförbund och Arbetsförmedlingen
– Det är kul att Gotland Forward uppmärksammas som ett gott exempel på arbetssätt i riksdagsseminariet. Region Gotland har tillsammans med Tillväxt Gotland och Arbetsförmedlingen skapat projektet för att samordna kontakter och insatser så det blir lättare att matcha arbetssökande och underlätta för Gotlands arbetsgivare att hitta kompetens och navigera i de anställningsstöd som finns, säger Sandra Larsson, arbetsmarknadsstrateg på Region Gotland och projektledare för Gotland Forward.
Genom projektet Gotland Forward har man bland annat identifierat att det behövs samverkan för personer som avtjänar ett straff på anstalt eller vistas på behandlingshem och behöver stöd för återetablering i samhället när man kommer hem. Samarbetet baseras idag ofta på individuella kontakter och den som söker arbete förväntas kunna ta alla kontakter själv.
– Här ser vi att kan vi samverka över myndighetsgränser för att lära känna personen och göra en planering redan under anstalts- eller behandlingstiden. Det tror vi underlättar för att individen inte ska återfalla i tidigare mönster när man kommer hem, säger Sandra Larsson, Region Gotland.
Ett tidigt och välkoordinerat samarbete mellan myndigheter och andra relevanta aktörer ses som nödvändigt för att underlätta övergången till ett långsiktigt fungerande arbetsliv. Sekretessfrågor mellan myndigheter ses som en viktig del i lösningen och regeringen har påbörjat en utredning för att underlätta informationsutbyte mellan myndigheter, med syftet att bekämpa brottslighet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024