Sök

Vegetarisk matlagning inspirerar och utmanar elever på Solklintskolan

Två unga personer steker lök och morot i storkök.

Den 22 maj hölls en matlagningstävling i klass 8 A på Solklintskolan i Slite – resultatet av ett samarbete mellan skolan, köket och den lokala grossisten Keges.

Klass 8 A på Solklintskolan i Slite fick i uppdrag att ta fram en helt ny vegetarisk rätt och namnge den – utan att använda ordet "vegetarisk". Det vinnande teamet skulle sedan få tillaga och servera vinnarrätten till de andra eleverna på skolan. Juryn bestod av Åsa Åström (enhetschef måltid), Håkan Lundberg (Keges) och Therese Brattström Enblom (kock).

Sju fantastiska rätter med lika fantastiska namn presenterades vackert upplagda till juryn som efter noggrant övervägande utsåg en vinnare. Vinnaren blev Cha-Cham-Pasta tillagad av Ebba Berglund, Albin Bendelin och Philip Bjernestad.

Två unga personer rör i stor gryta i storkök.

Onsdagen den 28 maj kom Ebba och Philip till Solklintsköket för att tillaga och servera sin vinnarrätt till eleverna på Solklintskolan. Rätten fick positiv respons av såväl elever som av mentorer och många uttryckte en önskan om att rätten skulle införas på skolmenyn.

Vad tyckte då vinnarna om tävlingen? Efter samtal med Ebba och Philip berättar dom att ingen av dem varit speciellt förtjusta i vegetarisk mat men att dom insett att det är kryddorna som avgör om en rätt är god eller inte, med eller utan kött. Båda eleverna har också tyckt att tävlingen varit jätterolig och att det var intressant att få laga mat i större skala och se hur man arbetar i ett storkök.

Matlagningstävlingen kommer nu att bli ett årligt inslag för årskurs 8 på Solklintskolan i samarbete med Keges.

Initiativtagare och samordnare för tävlingen var Annette Roos (kock) , Therese Brattsröm Enblom (kock) och Malin Grund (mentor) från Solklintskolan.

Följ "Måltid Gotland" på instagram för fler bilder

Avdelningen måltid lagar cirka 11 000 måltider om dagen till verksamheter inom Region Gotland och du kan följa några av köken på instagram. Där finns även fler bilder från tävlingen och vinnarrätten!

Visste du detta om skolmaten?

  • 71 procent av den mat som serveras, är tillagad från grunden.
  • 28 procent av måltiderna som serveras är lakto-ovo-vegetariska, vilket motsvarar 1–2 dagar med vegetariska måltider per vecka.
  • Region Gotland arbetar aktivt med att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 juni 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt