Var uppmärksam på användning av lustgas bland unga

Förbrukade lustgastuber. Foto: Michael Folmer/Mostphotos
Lustgas som berusningsmedel har blivit vanligare – särskilt hos ungdomar. Därför vill nu Region Gotland uppmärksamma vårdnadshavare och unga kring användandet och riskerna med lustgas. Många tror att lustgas är ofarligt, men det stämmer inte.
Lustgas ger ett kortvarigt rus. Det går inte att säga hur mycket lustgas man kan få i sig utan att det är farligt. Det varierar från person till person. Ju mer lustgas man använder, desto större risk för allvarliga skador. En vanlig missuppfattning är att lustgas är ofarligt eftersom lustgas används inom vården. Den gas som används inom vården är utblandad med syrgas och ges av utbildad vårdpersonal som kontrollerar mängden och styrkan.
Lustgas kan orsaka syrebrist och vid upprepad användning finns risk för bland annat nervskador. Dödsfall har inträffat på grund av den syrebrist som kan uppstå vid inandning av koncentrerad lustgas. Man kan även få köldskador.
Det är inte olagligt att köpa och använda lustgas. Lustgas är lätt att få tag på i vanliga affärer och det finns ingen åldersgräns för att få köpa den. Den säljs i form av tuber och patroner exempelvis avsedda för sifoner. Personer som andas in gasen gör det direkt från till exempel en gräddsifon. Eller genom att fylla ballonger med lustgasen som sedan andas in från ballongen.
Till dig som är vuxen
Prata med ungdomarna i din närhet om riskerna med lustgas. Var nyfiken, ställ frågor och var observant på om du hittar ballonger och gasbehållare bland ungdomarnas saker.
Har du frågor – behöver du stöd?
Giftinformationscentralen ger råd och svar på frågor om lustgas. Ring 010-456 67 00 eller besök giftinformation.se. Du kan även kontakta elevhälsan på din skola, din vårdcentral eller MiniMaria. Om läget är akut, ring 112 och begär giftinformation.
Här kan du läsa mer
Är det farligt att använda lustgas för att bli berusad? – 1177
Riskerna med att berusa sig på lustgas – Giftinformationscentralen
Startsida – Full koll – länsstyrelsernas sida med hjälp och pepp till föräldrar och andra viktiga vuxna att säga nej till sin tonåring när det gäller alkohol och andra droger.
Information på andra språk från länsstyrelserna
Källor
- 1177
- Giftinformationscentralen
- Läkemedelsverket
- Beroendecentrum, Region Stockholm
- Information om lustgas – Länsstyrelsen Östergötland
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 13 december 2024