Gymnasieelever mötte riksdagens förste vice talman Kenneth G Forslund
Den här veckan är riksdagens förste vice talman Kenneth G Forslund på länsbesök på Gotland. Under måndagen gjorde han tillsammans med landshövding Anders Flanking ett besök på Wisbygymnasiet, där samtliga sistaårselever fick möjlighet att ställa frågor om demokrati och riksdagens arbete.
Landshövding Anders Flanking är värd för talmansbesöket, som har fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige.
– Riksdagen är hela Sveriges riksdag och därför reser vi i talmanspresidiet runt i landet för att diskutera aktuella demokratifrågor. Vi vill öka kunskapen om demokratins genombrott och inspirera till samtal om demokratins vikt och vilka utmaningar demokratin står inför, säger Kenneth G Forslund.
Dagarna på Gotland bjuder bland annat på information om ett demokratiprojekt som Föreningen Svenskbyborna bedrivit i Ukraina, besök på Gotlands regemente P18 och samtal om Almedalsveckan. Men först ut på programmet stod lunch med lärare och elever på Wisbygymnasiet följt av en interaktiv presentation om demokrati för samtliga elever i årskurs 3 på Wisbygymnasiet.
– Ungdomar är en viktig målgrupp när vi är ute och pratar om demokrati och vi brukar försöka få med ett skolbesök när vi gör våra besök i länen. Att träffa Wisbygymnasiets elever var väldigt positivt och roligt, säger Kenneth G Forslund.
– Talmannen hade en intressant presentation av riksdagens arbete för våra elever. Det är viktigt att unga människor får möjlighet att ställa frågor om demokrati och att de kan få svar direkt från en person som arbetar i riksdagen, säger Jane Ahrling, rektor Wisbygymnasiet.
Efter talmannens presentation följde en frågestund där Kenneth G Forslund fick svara på frågor om allt från hur en vanlig arbetsdag ser ut för en talman och om han hade några tips till någon som vill bli politiker till vad riksdagen gör för att få bukt med gängkriminaliteten. På frågan om vad som är riksdagens största utmaning svarade han:
– Det måste vara balansgången mellan att vara väldigt öppna och att klara säkerheten. Förr kunde vem som helst kliva rakt in i riksdagshuset, men de senaste åren har säkerheten ökat kraftigt.
Men besöka riksdagen kan man givetvis fortfarande göra, och Kenneth G Forslund uppmanade eleverna att göra just det.
– Ni är välkomna, både att följa debatten på plats och att följa med på guidad tur i riksdagshuset. Vi har också ett stipendium som skolor kan söka om de planerar ett riksdagsbesök. Alla ska ha råd att besöka riksdagen, inte bara de skolor som ligger i Stockholmsregionen, sa Kenneth G Forslund.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 22 oktober 2024