Sök

Wisbygymnasiet och Teknikcollege Gotland får Vasallens miljöstipendium

Malin Ekström, projektledare för Re Design/Recycling och Bo Eriksson, stipendieutdelare

Under torsdagen delades Vasallens miljöstipendium för undervisning ut. Vårterminen 2024 går detta till Wisbygymnasiet och Teknikcolleges projekt Re-design/Re-cycling.

I höstas ansökte Wisbygymnasiet och Teknikcollege Gotland gemensamt om att få stipendiepengar till projektet Re-design/Re-cycling - från idé till färdig produkt. Wisbygymnasiet har sedan förra året aktivt arbetat med att medvetandegöra eleverna om hållbarhetsfrågorna och de globala målen i Agenda 2030. Projektet är ett led i detta arbete.

Från idé till färdig produkt på fyra lektioner

Projektarbetet med Re Design/Recycling har handlat om att låta eleverna i årskurs 1 på teknikprogrammet och el- och energiprogrammet designa egna lampor gjord av skräp och återvunnet material. Designprocessen har gått från idé till färdig produkt på fyra lektioner. Eleverna har idag haft vernissage där alla de 60 lamporna visats upp i en fysisk utställning, bildspel och affischer.

- Vi är mycket tacksamma för Vasallens miljöstipendium som möjlig gör ett så stort projekt på 60 elever under två terminer. Att göra eleverna medvetna om Agenda 2030 och dem 17 globala målen ser jag som en mycket viktig kunskap. Ska vi nå i målen måste alla göra sitt bästa för miljön, säger Malin Ekström som är gymnasielärare och projektledare för Re Design/Recycling.

Stipendiepengarna kommer primärt att användas till material som används i undervisningen.

- Det känns otroligt viktigt att kunna stödja den här typen av projekt som ger eleverna såväl praktisk som teoretisk kunskap om hur de kan ta ansvar för hållbarhetsfrågorna på ett kreativt sätt, säger Bo Eriksson, avdelningschef vid utbildnings- och arbetslivsförvaltningen och representant för stipendiekommittén, som delade ut stipendium och diplom.

Mer om stipendiet

Vasallens miljöstipendium delas ut till miljöprojekt och miljöundervisning inom Region Gotlands skolor. Stipendiet ska bidra till att förverkliga undervisnings- och/eller projektidéer inom natur- eller miljöundervisning i vid bemärkelse. Tonvikten ska ligga på undervisning och omfatta både lärare och elever. Stipendiet delas ut en gång per termin och maximalt 15 000 kronor delas ut per projektidé.

Det hölls vernissage på Wisbygymnasiet där de färdiga alstren visades

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00