Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut i korthet
Idag den 21 mars har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) sammanträtt. Nämnden har bland annat behandlat sina mål och budget för perioden 2025-2027 samt antalet platser på de kommunala gymnasieutbildningarna till hösten för eleverna som nu valt till gymnasiet.
Den idag fastställda mål- och budgetskrivelsen ger besked om nämndens prioriteringar, mål och resurser under åren 2025-2027. Förändringstakten inom nämndens ansvarområde är fortsatt hög med flera statliga reformer som påverkar verksamheten. Nämndens ekonomi är i stora delar beroende av riktade statsbidrag - nästan 15 procent av omslutningen täcks av dessa.
Nämnden begär budgetförstärkning
Uppdragen för nämnden antas öka. GVN beslutade därför att begära om en sammanlagd budgetförstärkning på närmare 22,5 miljoner kronor för år 2025. I beslutet uppmanar GVN regionstyrelsen att i budgetarbetet ta hänsyn till behovet av förstärkt löneökningsutrymme, med anledning av att nämnden ser ökade förväntningar på högre lönenivåer för lärare och för skolledare.
Nämndens förslag går nu vidare till regionstyrelsens budgetberedning senare under våren. Det är regionfullmäktige som slutligen avgör budgetfrågan i juni.
– Vi har en stabil verksamhet, men givetvis finns det framtida utmaningar. Vi har exempelvis ett krav på oss att se till att utbildningsplatserna på gymnasiet anpassas efter vilka yrken samhället behöver. Detta tillsammans med osäkerheten kring hur arbetslösheten utvecklas kan förändra vår ekonomiska situation, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Rolf Öström (M).
Klart med vilka gymnasieutbildningar som startar i höst
GVN fastställde idag vilka program och inriktningar som startar för årskurs 1 på Wisbygymnasiet till läsåret 2024/25 och antalet utbildningsplatser på varje program. Detta utifrån hur eleverna valt i det preliminära gymnasievalet, hur det ser ut med deras behörighet till gymnasiet just nu, möjligheterna att ordna arbetsplatsförlagt lärande (APL) för yrkesprogrammen samt kostnaden för utbildningsplatserna kopplat till organisatoriska brytpunkter.
Antalet utbildningsplatser fastställdes till totalt 524 på Wisbygymnasiets 16 nationella program och riksrekryterande sjöfartsutbildningen.
Vård- och omsorgsprogrammets platser utökas också från 16 till 20 platser. Det gör även utbildningsplatserna på barn- och fritidsprogrammet från 16 till 23 platser. Försäljnings- och serviceprogrammet utökas också från 25 till 36 platser.
Omvalsperioden startar den 15 april och då har sökande elever möjlighet att ändra sina val. Det brukar vara cirka 100 elever som ändrar sitt förstahandsval. Slutlig antagning sker 26 juni.
– Det är speciellt glädjande att utbildningsplatserna på yrkesprogram utökas, men också att fler tjejer än tidigare söker sig till teknikprogrammet, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Rolf Öström (M).
Fenix Ungkulturhus får ny organisationstillhörighet
Nämnden beslutade idag att begära att ansvaret för Fenix ungkulturhus flyttas över från GVN till regionstyrelsen och kultur- och fritidsavdelningen från och med 1 januari 2025. Nämnden begär samtidigt att de avsatta budgetmedlen för verksamheten på 2,5 miljoner kronor följer med vid ansvarsövertagandet.
– Det är ett riktigt beslut att Fenix ungkulturhus flyttas över till avdelningen för kultur och fritid. Däremot ser vi risker med det att ungdomsavdelningen blir av med 2,5 miljoner kronor inom vår ram. Det innebär mindre ekonomiska resurser och därmed flexibilitet för en verksamhet som hjälper ungdomar att komma i väg till skolan och fältarbetar i ungdomsmiljöer för att skapa trygghet, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Rolf Öström (M).
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024