Sök

Barn- och utbildningsnämndens beslut i korthet

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har sammanträtt idag den 19 mars och behandlade då bland annat sin mål- och budgetskrivelse för perioden 2025-2027. Nämnden behandlade även frågan om norra Gotlands högstadieskolor.

Nämnden begär ramförstärkningar på närmare 37,5 miljoner kronor

Nämnden beslutade idag att fastställa sin mål- och budgetskrivelse för perioden 2025–2027. Mål- och budgetskrivelsen ger besked om vilka mål som ska uppnås, vilka resurser som behövs samt hur de ska finansieras under perioden 2025–2027. Särskilt tre områden pekas i denna ut som kommer att påverka nämndens verksamheter:

  • lärarbristen
  • likvärdigheten i utbildningen mellan skolor
  • ekonomin.

Under planperioden minskar grundskolans elevunderlag. Även förskolans barnvolymer kommer att minska under planperioden. Detta innebär att organisation, lokalsamordning och lokalnyttjande successivt kommer behöva anpassas.

BUN beslutade att begära ramförstärkningar på totalt närmare 37,5 miljoner kronor för år 2025. Det handlar bland annat om höjningar av grundbeloppet (elevpengen) i förskola och grundskola inklusive anpassad skola, medel för kompetensförsörjningsinsatser, digitalisering, lokalanpassningar och hyror samt kompensation för externa avtal.

Ärendet går nu vidare för behandling i regionstyrelsen och därefter regionfullmäktige som i juni slutligen avgör budgetfrågan. BUN uppmanar regionstyrelsen att ta hänsyn till behovet av förstärkt löneökningsutrymme i budgetarbetet, så att Region Gotland har löner som ligger på mediannivå i förhållande till riket.

Nämnden beslutade om norra Gotlands högstadieskolor

BUN behandlade återigen utredningen kring norra Gotlands högstadieskolor ur ett kvalitetsperspektiv. Utredningen har beställts av nämnden mot bakgrund av att det de två senaste åren har det varit en stor utmaning att rekrytera legitimerade lärare till Fårösunds och Solklintskolans högstadium. Det har varit få eller inga sökande till de utlysta tjänsterna.

Detta har medfört att majoriteten av lärarna som undervisar saknar legitimation, vilket påverkar kvaliteten i undervisningen och rättssäkerheten i betygssättningen. Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen befarar att det inte går att garantera att eleverna på norra Gotland kommer ha tillgång till en skola som uppfyller de formella skollagskraven.

Nämnden beslutade att ge utbildnings- och arbetslivsförvaltningen i uppdrag att säkra kvaliteten på högstadieskolorna på norra Gotland genom alternativa lösningar och ökad grad av samordning. Förvaltningen fick också i uppdrag att återkomma kring hur tjänsteplaneringen ser ut utifrån lärarbehörigheten inför kommande läsåret med möjlighet både till fjärrundervisning och förflyttning mellan skolorna vissa dagar kan bidra till en högre andel undervisning med behörig lärare och hur detta kan komma att påverka schema. Förvaltningen ska även återkomma med en kostnadsberäkning kring åtgärder såsom förflyttning av elever och personal.

– Norra Gotland med Fårö har unika förutsättningar och i förvaltningens utredning finns en rad intressanta förslag som vi vill gå vidare med och se hur vi kan öka samordningen mellan skolorna, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Till nämndens kallelse

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00