Sök

Prisbelönt dirigent ger konsert tillsammans med kulturskoleelever och GotlandsMusiken

Bild på Ron Davis Alvarez

Foto: Reynaldo Trombetta

På fredag den 15 mars klockan 18.00 intar runt 90 elever från kulturskolans El Sistema-grupper och Gotlandsmusikens musiker scenen i Sävehusets aula för en gemensam konsert. Dirigerar gör den prisbelönta pedagogen Ron Davis Alvarez.

Publiken får möta El Sistema Kör från Tjelvarskolan och El Sistema Blås med elever från årskurs 2-5 på Gråboskolan och från Högbyskolans årskurs 2-5. Deltar gör även Tuesday show och Suderorkestern från kulturskolan. Eleverna har jobbat inför framträdandet under ett par månaders tid. Musiken är en repertoar som passar instrumenten med både klassiska, jazzinfluerade och klassiska tongångar.

El Sistema grundades 1975 i Venezuela av José Antonio Abreu, och är idag en global visionsdriven musikrörelse som ger barn och unga möjlighet till en positiv utveckling genom att spela och sjunga tillsammans i orkester och kör. I Sverige drivs verksamheten i huvudsak via lokala musik- och kulturskolor. El Sistema verkar primärt där behoven är störst och verksamheten involverar även barnens familjer.

– El Sistema handlar i grunden om musik för ett bättre liv, något som vi på kulturskolan sympatiserar med. Vi vill erbjuda eleverna glädjen i att musicera tillsammans vilket kräver uthållighet och struktur och ge dem verktyg för att skapa en meningsfull fritid, berättar Maria Wessman Klintberg, som är en av de pedagoger som arbetar med El Sistema vid Kulturskolan Gotland.

El Sistema Gotland startade 2018 med verksamhet på två skolor: Gråboskolan och Högbyskolan, där pedagoger från kulturskolan undervisar i körsång och blåsorkester. Numera finns det även en kör på Tjelvarskolan.

El Sistema grupperna får nu celebert besök av Ron Davis Alvarez, född i Venezuela och tidigare konstnärlig ledare för Stiftelsen El Sistema Sverige. Ron utsågs 2017 till en av de 50 bästa pedagogerna i världen av Varkey Foundation, som en del av Global Teacher Prize. 2016 skapade han i Göteborg Dream Orchestra med barn och ungdomar på flykt från Syrien, Afghanistan, Irak, Iran, Palestina, Kurdistan, Albanien, Angola, Eritrea och Somalia. En orkester där medlemmarna aldrig tidigare spelat ett instrument. Detta projekt vann Okende refugees world prize 2021 och är nu en förebild för många musikutbildningar runt om i världen. År 2020 tilldelades han Kungliga Musikaliska Akademiens pedagogikpris för sin unika musikpedagogiska kompetens. Detta är andra gången som han genomför en konsert tillsammans med El Sistema Gotland.

Konserten är öppen för alla och det är fri entré.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt