Sök

Miljö- och byggnämndens beslut i korthet

Miljö- och byggnämnden sammanträdde den 12 februari och godkände då verksamhetsberättelsen för 2024. På dagordningen, som innehöll 25 ärenden, fanns bland annat även ett detaljplaneförslag för ny bostadsbebyggelse i Tofta, som nu skickas till granskning.

Nämnden godkände verksamhetsberättelsen

Miljö- och byggnämnden godkände verksamhetsberättelsen för 2024, som beskriver hur det gått för samhällsbyggnadsförvaltningen och dess verksamheter under föregående år.

Samhällsbyggnadsförvaltningen sjösatte den 1 januari 2024 en ny organisation och implementeringen av denna har i hög grad präglat året som gått. Syftet med organisationsförändringen har varit att säkerställa ett nära ledarskap, en god arbetsmiljö och en god kvalitet i uppdragen.

Resultatet från den årliga medarbetarundersökningen visar att förvaltningen har gjort flera positiva förflyttningar under 2024 och presterar bra i alla övergripande index.

Regionfullmäktige tog i juni 2024 beslut om att godkänna en höjning av taxor för bygglov, geografisk information, miljö- och hälsoskydd samt livsmedelskontroll. De nya taxorna infördes 1 juli 2024 och förväntas ge näst intill full årseffekt från 2025.

Våren 2024 var Översiktsplan 2040 ute på granskning. Under granskningsperioden inkom cirka 200 yttranden. Förväntningen är att regionfullmäktige ska anta översiktsplanen i februari 2025.

Inströmningen av bygglovsansökningar och planansökningar samt beställning av nybyggnadskartor och utstakning har varit låg. Den lägre ärendeinströmningen har påverkat intäkterna negativt, men även medfört minskande ärendeköer samt skapat utrymme för verksamhetsutveckling.

Vid avdelning bygglov har det under 2024 skett ett omfattande utvecklingsarbete. Detta har lett till bättre arbetsmiljö, lägre personalomsättning, förbättrade och effektivare processer samt förkortade handläggningstider.

Under 2024 har sex detaljplaner arbetats fram till antagande som tillsammans har möjliggjort för 454 bostäder. Under 2024 har det också beviljats bygglov för 124 bostäder utanför detaljplan. Sammantaget har miljö- och byggnämnden och samhällsbyggnadsförvaltningen möjliggjort för 578 nya bostäder, vilket betyder att målet för 2024 har uppfyllts.

2024 års resultat visar ett underskott med omkring 13 miljoner kronor. Det beror framför allt på att intäkterna varit lägre än budgeterat. Antalet inkommande ärenden har sjunkit och taxorna har inte täckt kostnaderna enligt självkostnadsprincipen under hela 2024 eftersom den nya taxan började gälla först vid halvårsskiftet. Intäkterna för året slutade på 18,6 miljoner under budgeterad nivå. Kostnaderna blev 5,5 miljoner kronor lägre än budgeterat vilket gett en positiv effekt, men som inte räckt till en ekonomi i balans.

I verksamhetsberättelsen konstateras vidare att det ekonomiska resultatet gynnas av att en röd tråd finns mellan översiktsplan, detaljplan och bygglov. En ny uppdaterad översiktsplan ger vägledning och underlättar detaljplanering.

Andreas Unger (M), miljö- och byggnämndens ordförande:

– Verksamhetsberättelsen ger en bra beskrivning om vad som präglade nämnden och förvaltningen under förra året. Jag är imponerad över den utvecklingskraft som finns i alla delar av samhällsbyggnadsförvaltningen och är övertygad om att den nya organisationen bättre kommer att svara upp mot behoven och stärka förvaltningen i utförandet av sitt uppdrag. Det är ovissa tider och vi vet inte hur många bygglov och planansökningar som kommer in under 2025, men byggföretagen anar en viss ljusning, och jag ser positivt på möjligheten att nå våra mål om att möjliggöra 500 bostäder om året även framgent.

Planförslag för bostäder i Tofta till granskning

Miljö- och byggnämnden beslutade att sända ut ett planförslag för Tofta Rangstäde 3:24 och Tofta Krokstäde 1:56 för granskning. Förslaget möjliggör för 21 nya fastigheter med cirka 51 bostadsenheter i form av parhus, radhus/kedjehus och flerbostadshus i två till tre våningar.

Ambitionen i planförslaget är forma ett naturnära boende där bostadsfastigheterna är mindre till förmån för större gemensamma naturområden och sammanbundna naturstråk. Den övergripande planidén är att samla tätare bebyggelse längs en gatusträckning och öppna upp den östra delen som en samfällighet för att säkerställa naturvärden både biologiskt och upplevelsemässigt. Fastighetsstorleken varierar mellan 480 och 1 200 kvadratmeter och med en byggrätt mellan 180 och 250 kvadratmeter.

Området nås via existerande infarter från väg 140, nya infarter kommer inte att anläggas. Befintliga återvändsgator på Passadvägen, Mistralvägen och Vindilevägen kommer att tas bort och knytas samman till ett genomgående vägnät.

Det kommunala vatten- och avloppsnätet är under utbyggnad och planområdet ska anslutas till den nya huvudledningen under 2025–2026.

Andreas Unger, miljö- och byggnämndens ordförande:

– Det är positivt att detaljplanen nu tar ett till steg i processen och kan gå vidare till granskning. Det finns en stor efterfrågan på bostäder i Tofta. Tillsammans med den angränsande detaljplan för Tofta Krokstäde 1:38, som kommer upp för antagande i regionfullmäktige i vår, har det här området goda förutsättningar att bli en attraktiv och naturnära boendemiljö.

Bygglov för en lång rad åtgärder vid Södertorg i Visby

Miljö- och byggnämnden beviljade bygglov för ett flertal åtgärder som syftar till att utveckla fastigheten Visby Atterdag 6 vid Södertorg och Adelsgatan.

Åtgärderna omfattar underhållsarbeten, ändring av balkonger och planlösning i huvudbyggnad i samband med tillbyggnad på bakbygge, tillbyggnad av kiosk, ändrade fasader på bulhus och café, samt ändrad användning av bulhus.

Nämndens bedömmer sammantaget att åtgärderna är lämpliga för sitt ändamål och att byggnaderna i sin helhet kommer få en god form-, färg- och materialverkan. Åtgärderna anses inte innebära någon betydande olägenhet för angränsande fastigheter eller området i sig. Åtgärderna medför inte förvanskning och betraktas som varsamma. Förslaget bedöms följa detaljplanekraven med undantag av att det i några lägen byts fönster, från fasta till öppningsbara, vilket bedöms vara små avvikelser förenliga med detaljplanens och byggnadsordningens syfte.

Andreas Unger, miljö- och byggnämndens ordförande:

– Det här är inte ett helt enkelt ärende, med många avvägningar mellan utvecklande och bevarande i en känslig miljö. Jag tycker att både sökanden och förvaltningen har hittat en bra balans i förslaget till beslut och är glad att vi i dag kunnat bevilja bygglov så att verksamheten kan utvecklas. Det här blir ett lyft både för fastigheten och för Södertorg och kommer att bidra till en mer levande innerstad.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 februari 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt