Sök

Kvinnor inom räddnings­tjänsten samlas i Visby med jämställdhet i fokus

Tre kvinnor framför en brandbil

Varför är kvinnorna inom räddningstjänsten så få? Vad händer i kroppen under klimakteriet och hur ska vi hantera det? Och hur kan ledarskapet främja jämställdhet och inkludering? Den 8–9 oktober kommer ett antal högaktuella frågor att belysas när nätverket Kvinnor inom räddningstjänsten samlas på Donners Event i Visby för sin årliga träff.

– Vi behöver lyfta fram jämställdhets- och mångfaldsfrågorna mycket tydligare för att vi ska kunna attrahera och behålla kompetens vid räddningstjänsterna. Det är aldrig bra om det är många fler män eller för många kvinnor. Jargongen blir annorlunda när det kommer in fler av det motsatta könet och arbetsplatserna blir trevligare med en mix. Det trygghetsskapande arbetet gynnas också om vår rekryteringsbas speglar hela samhället, säger Lars-Göran Uddholm, räddningschef vid Region Gotland.

Bland föredragshållarna finns bland annat Monika Björn som skrivit böckerna "Stark genom klimakteriet: fysiskt, psykiskt, mentalt" och "Stark 50+: hormoner, sömn, kost träning" samt välmåendecoachen Johanna Isakson som pratar om vad styrka och hållbarhet genom arbetslivet innebär i praktiken.

Dessutom talar Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör vid Region Gotland, Helena Hoffman, HR-specialist vid Svenska kraftnät, och Sofia Martinsson, räddningschef vid Sörmlandskustens räddningstjänst, utifrån temat: resan mot ett framgångsrikt ledarskap.

– Ska vi bli en mer jämställd och inkluderande räddningstjänst så kan vi inte bara räkna hur många kvinnor som är brandmän utan vi behöver också ställa om ledarskapet. Jag tror på ett ledarskap som bygger på dialog och förståelse och att vi är snälla mot varandra. jag tror också på att vi alla behöver ta ansvar för vår verksamhet och känna ägandeskap och ansvar för vår verksamhet. Jag ser fram emot att komma till Visby för att få träffa dig och höra vad du tycker är ett framgångsrikt ledarskap för jag är övertygad av att vi kan lära mycket av varandra, säger Sofia Martinsson.

– Omkring 150 deltagare från hela Sverige är anmälda och min förhoppning är att vi får öppna och reflekterande samtal mellan föredragshållare och dem som jobbar inom räddningstjänst på olika sätt, och att de olika perspektiven får mötas. Och att alla ska gå därifrån lite klokare, säger Lars-Göran Uddholm.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 oktober 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt