Världsarvsstäder i hållbar samverkan
Att Hansestaden Visby, det vill säga staden innanför murarna och dess omedelbara omgivning, är och förblir en levande och attraktiv plats året runt är viktig i utvecklingen av hela Gotland. En global konferens lyfter nu världsarvsstädernas gemensamma utmaningar.
Visby, en av världens mest kända världsarvsstäder, står som de andra världsarvsstäderna inför stora utmaningar kopplade till klimatförändringar, ekonomiska påfrestningar och beredskap inför sociala kriser. Historiska och kulturella miljöer, som Visbys medeltida stadskärna, är särskilt utsatta. För att möta dessa utmaningar världen över krävs nya sätt att planera och utveckla stadsmiljöer.
Inför den sjuttonde världskongressen för Organisationen av Världsarvsstäder (OWHC), som hålls i Córdoba, Spanien, i september 2024, har medlemsstäderna – inklusive Visby – beslutat att samarbeta för att ta fram ett "Nytt urbant projekt". Detta initiativ ska skapa gemensamma riktlinjer för hur städer med världsarvsstatus kan utvecklas hållbart, med hänsyn till både kulturarvet och dagens miljöutmaningar.
I kongressen deltar Andreas Unger, regionråd och ordförande i miljö- och byggnämnden, tillsammans med världsarvssamordnare Louise Hoffman Borgö.
– OWHC är ett prioriterat nätverk för Region Gotland och vi deltar för att lära oss av goda exempel kring stadsutveckling av andra världsarvstäder och deras borgmästare och dela med oss av våra erfarenheter. säger Andreas Unger som även är världsarvsrådets ordförande.
Projektet ska bygga på de erfarenheter och den expertis som städer som Visby har samlat på sig. Målet är att underlätta för en ny generation av planer för stadsutveckling. Stadsplanering som balanserar stadens behov av utveckling med det mänskliga och det ekologiska behovet, och som samtidigt skyddar och bevarar stadens unika kulturarv.
– Utvecklingsfrågor berör historiska städer precis lika mycket som moderna städer samtidigt som de bär på exceptionella historier som ska föras vidare till kommande generationer. I OWHC jobbar vi med att tillsammans hitta lösningar och det tror jag Hansestaden Visby kan lära sig mycket av, säger världsarvssamordnare Louise Hoffman Borgö.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 26 september 2024