Sök

Bihotell är "årets happening"

13 bihotell på ett träplank.

Region Gotland brukar varje år gör något litet extra för att överraska och smycka parker och allmänna platser runt om på ön. I år har ”årets happening” gjorts som en tävling för park- och anläggningspersonalen och idag presenterades det vinnande bidraget – bihotell för insekter.

För elfte året i rad kunde idag regionträdgårdsmästaren Pernilla Johansson avslöja årets happening som är bihotell. I år är det fokus på den biologiska mångfalden och nu kommer nio bihotell placeras ut runt om på ön.

Årets happpening har tidigare varit i samarbete med olika organisationer men i år gjordes det som en tävling för park- och anläggningspersonalen och vinnare blev Sofie Nordling och Inger Hallgren som båda jobbar på parkenheten.

­– Jag hade varit på studieresa i Linköping och Falkenberg och sett hur de jobbade med bihotell. Jag tyckte det var en rolig idé och skickade in förslaget, säger Sofie Nordling, parkarbetare på Region Gotland.

Insektshotellen har nu börjat placeras ut på ön, det finns hittills på Galgberget, Almedalen och i Gråbo för allmänheten att beskåda. Det kommer att finnas tre olika sorters insektshotell med olika material, allt för att gynna binas byggande av bon.

– Vi vill att det blir en inspiration för allmänheten, att bygga egna bihotell för den biologiska mångfalden, säger regionträdgårdsmästare Pernilla Johansson.

– De här bihotellen är jätteviktiga för den biologiska mångfalden eftersom det gynnar bin som håller på att dö ut, säger Sebastian Bolander, regionekolog.

Tidigare år

Tidigare år har det exempelvis funnits bokskåp, talande papperskorgar, hängmattor, kuddmysplatser, kram- och pusskyltar, blomstrande skottkärror, hopphagar och skojiga fågelholkar med mera.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt