Hög tid att söka bygglov om du planerar underhållsåtgärder i sommar
I Hansestaden Visby gäller utökad bygglovsplikt, vilket innebär att du som fastighetsägare behöver söka lov för underhåll och ändring av byggnadens exteriör.
Hansestaden Visby är med på Unescos världsarvslista, vilket gör att vi har ett ansvar att vårda och bevara den unika miljön. Du behöver därför söka bygglov när du vill underhålla, ändra, bygga till eller bygga nytt för att säkerställa att du exempelvis väljer rätt metoder och material.
Här på Region Gotlands webbplats finns information som förklarar syftet med de olika bygglovshandlingarna och vad de ska innehålla.
Traditionella material
Varje fastighetsägare har ett ansvar att känna till vilka material och metoder som tidigare använts och vilka material och metoder som planeras att användas vid nästa underhållstillfälle. Om du inte vet det själv behöver du anlita någon som kan hjälpa dig att ta fram uppgifterna, exempelvis en antikvarie.
– En förutsättning för att miljön i Visby innerstad ska bibehålla sin särprägel är att byggnaderna underhålls med traditionella material och metoder. Då mår husen bättre och kan bevaras för kommande generationer, säger Maria James, regionantikvarie.
Region Gotland jobbar kontinuerligt för att underlätta för dig att söka bygglov. Den utökade bygglovsplikten i Visby innerstad hanteras av en egen handläggare, en e-tjänst har tagits fram och det generella kravet på antikvariskt utlåtande är borta. Det har lett till att handläggningstiderna reducerats och att det är lättare att göra en ansökan.
Ta med fler åtgärder
Om du funderar på om det finns fler underhållsåtgärder som behöver göras inom den närmaste femårsperioden så kan du passa på att även ta med dessa i ansökan.
– Ett bygglov behöver påbörjas inom två år och avslutas inom fem år. Skulle du inte ha hunnit klart med allt underhåll kan du efter fem år söka bygglov igen – ofta med samma underlag som tidigare. Med planering och framförhållning kan du därigenom slippa söka bygglov varje gång du vill utföra en åtgärd, säger Maria James.
– Ett annat tips är att ta hjälp av en byggnadsantikvarie för att ta fram en mer långsiktig underhållsplan att ha som underlag för framtida bygglovsansökningar.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 21 mars 2024