Därför mäter Region Gotland luftkvaliteten i Visby
Biltrafiken medför tillfälligt förhöjda partikelhalter i Visbyluften under vissa dagar och tider, särskilt under perioden februari–april. Genom att analysera vägdammet hoppas Region Gotland skaffa sig en bättre helhetsbild för att kunna göra rätt insatser för en bättre luft.
Hur är utomhusluften i Visby?
Luften i Visby är bra de flesta dagarna under året, men tyvärr har vi perioder med höga partikelhalter som kan påverka människors hälsa negativt. I Visby är det för många tillfällen per år med höga partikelhalter jämfört med miljökvalitetsnormen. Det är särskilt vid längre perioder med torrt väder. Då torkar vägbanorna upp och där finns damm från vinterns halkbekämpning och från slitage av dubbdäck. För varje bil som passerar vägen en sådan torr vårvinterdag så virvlar det upp damm i luften. Även metoderna för halkbekämpning och städning vid parkeringsplatser kan bidra till mängden partiklar.
Är det farligt med partiklar i luften?
Partiklarna som vi mäter kallas för PM10 och de är så små att de kan komma ned i lungorna. Långtidsexponering är farligt för hälsan och kan bland annat medföra luftvägsbesvär. Det är svårt att helt undvika enstaka perioder med partiklar i luften, men vi behöver göra mer insatser för att minimera de perioderna. Det är alltid bättre för hälsan med så lite partiklar i luften som möjligt.
Hur ska jag förhålla mig till höga partikelnivåer i luften?
De dagar när det är höga partikelhalter brukar det synas som ett damm runt bilvägarna. Då är det bra att hålla avstånd från bilvägarna, särskilt för känsliga grupper och vid fysisk aktivitet eftersom du då omsätter mer luft i lungorna. Partiklarna avtar med avståndet från trafiken och det är bättre luft vid exempelvis grönstråk eller vid havet.
Den som vill ta del av mätningarna kan gå in på Region Gotlands sida om luftkvalitet. Det finns även mobilappar som visar luftkvaliteten i realtid.
Varför mäter Region Gotland luftkvaliteten utanför Polhemskolan?
En av Region Gotlands nya mätstationer är placerad på vägen utanför Polhemsskolan. Placeringen beror på att vi har en mäthistorik på samma väg sedan tidigare och att vi därför kan göra en bättre analys av mätningarna där. Det beror även på att det är Region Gotlands mark och att vi har tillgång till el på platsen. Platsen är inte ett område med sämre luft jämfört med andra delar av Visby, utan det är en bra mätpunkt.
Vad gör Region Gotland åt problemen med tillfälligt höga partikelhalter?
Tillsammans med Trafikverket testar och utvärderar vi halkbekämpning med granitkross, som används på alla vägar i Visby denna vinter. På sikt arbetar vi även för att minska biltrafiken genom Visby och förbättra förutsättningarna för gång, cykel och kollektivtrafik. Andra åtgärder vi kan införa för att minska antalet partiklar är exempelvis att sänka hastigheter, lägga ut mindre stenmaterial som halkbekämpning, dammbinda, leda om tung trafik eller införa dubbdäcksförbud på vissa gator.
Region Gotland arbetar utifrån ett åtgärdsprogram som kommunfullmäktige beslutade om för perioden 2019–2025.
Region Gotland medverkar dessutom i ett nytt nationellt nätverk tillsammans med andra kommuner, myndigheter och forskningsinstitut. Det finns många städer i Sverige som har liknande utmaningar med luftkvalitet som i Visby och i nätverket kan vi förhoppningsvis utbyta goda exempel.
Varför testar Region Gotland granitkross som halkbekämpning i Visby?
Granitkross är ett hårdare material än den gotländska kalkkross och sand som tidigare använts. Ett hårdare material mals inte ned lika snabbt av biltrafiken så därför testar vi och utvärderar denna säsong.
Granitkross används redan i flera andra städer i Sverige, men det är inte säkert att det är rätt alternativ just på Gotland. Det finns exempelvis en risk att den hårda graniten medför ökat slitage på vägbanan och detta kommer utvärderas efter vintersäsongen.
Hur kan jag själv bidra till en bättre luft?
Det bästa du kan göra är att gå, cykla, samåka eller ta bussen i stället för bilen, särskilt för kortare resor i tätort. Välj gärna dubbfria vinterdäck om du har möjlighet, eftersom det minskar slitaget på vägbanan. Att hålla hastigheten är också viktigt eftersom det virvlar upp mer partiklar om du kör fort.
Hur kan jag ställa frågor till Region Gotland om luftkvalitet?
Om du har frågor om Region Gotlands åtgärdsprogram och mätning av luftkvaliteten kan du kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen via registrator-mbn@gotland.se.
Om du har frågor om trafikplanering och väghållning kan du kontakta teknikförvaltningen via registrator-tn@gotland.se.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 september 2024