Sök

Hon har världens fulaste gräsmatta 2023

Kathleen står på sin gräsmatta.

Gotland utmanade världen i höst med tävlingen "Världens Fulaste Gräsmatta," uppmanade människor att spara vatten och skicka in bilder på sina torra, fula gräsmattor. Nu är tävlingen avslutad, och vinnaren är Kathleen Murray från staden Sandford på ön Tasmanien i Australien.

Bidrag strömmade in från länder över hela världen: USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Kroatien, Sverige och Australien. En internationell jury med medlemmar från USA, Irland, Sverige, Australien och Nya Zeeland valde ut vinnaren.

– Vattenbristen i världen är allvarlig. Utvecklingen går tyvärr mot ett torrare klimat, och för att uppnå en långsiktigt hållbar vattensituation i världen måste vi fortsätta att arbeta tillsammans för att minska vattenförbrukningen. Med Världens Fulaste Gräsmatta vill vi lyfta fram, inspirera och visa goda exempel, säger Mimmi Gibson, varumärkes- och marknadsansvarig på Region Gotland.

Juryns motivering

Vinnaren av "Världens Fulaste Gräsmatta" 2023 är Kathleen Murray från Sandford, Tasmanien.

Det är det mest vackra exemplet på den minst attraktiva gräsmattan för den mest värdiga orsaken i världen: att spara vatten. Det är genialt med den här tävlingen. Den använder humor för att belysa ett så allvarligt ämne. Och den belönar de som stolt proklamerar att deras gräsmatta förtjänar avskyvärda blickar från grannar – och rungande applåder från hela världen.

Kathleens gräsmatta prålar med djupa, torra hål skapade av tre vilda bandicoots (små pungdjur, endemiska för Australien), och inte en dammtäckt decimeter av gräsmattan vattnas. För det tackar planeten, och dess minskande förråd av livgivande vätska, dig, Kathleen, samt de olydiga bandicoots som märker din egendom för ett högre syfte.

Pristagaren är stolt över sin gräsmatta

Första priset är ett diplom och en återvunnen t-shirt med texten "Stolt ägare av Världens Fulaste Gräsmatta."

– Jag är fruktansvärt stolt! Jag visste att jag skulle få mina 5 minuter av berömmelse, även om det var för att ha den fulaste gräsmattan på planeten! Jag är nu befriad från att någonsin klippa min gräsmatta igen, säger Kathleen Murray.

Med en "ful" gräsmatta kan du motverka bristen på vatten i världen

Årets tävling dömdes av en panel internationella jurymedlemmar som övervägde många avskyvärda men hjältelika deltagare. Alla som deltog har mycket fulhet att vara stolta över.

Den internationella juryn bestod av en mångsidig grupp experter, inklusive:

  • Diarmuid Gavin, Trädgårdsdesigner, Irland
  • Lesly Pyle, Författare och Reklamcopywriter, USA
  • Neex Thammavongsan, Arkitekt, Nya Zeeland
  • Fenella Fryxell, Senior Director, Australien
  • Stefan Hollmark, regiondirektör för Region Gotland, Sverige
  • Mimmi Gibson, jurymoderator samt varumärkes- och marknadsansvarig på Region Gotland, Sverige

Tävlingen som vill minska vattenförbrukningen

Enorma mängder vatten används för att vattna gräsmattor enbart av estetiska skäl. I vår allt varmare värld är vattenbrist ett växande problem. UNESCO uppskattar att antalet människor i städer med vattenbrist kommer att fördubblas från 930 miljoner år 2016 till 1,7–2,4 miljarder människor år 2050. Genom att avstå från att vattna gräsmattor av estetiska skäl kan vi skydda grundvattenresurserna. Gotland vill spara vatten genom att ändra den gröna gräsmattanormen och visa Sverige och världen att hållbart beteende inte behöver vara tråkigt.

Tävlingen "Världens Fulaste Gräsmatta" skapades av Region Gotland i Sverige som nästa steg efter en framgångsrik lansering av "Gotlands Fulaste Gräsmatta" år 2022. Världen (bokstavligt talat) kan knappt vänta på nästa års tävling.

Tävlingen lanserades i samarbete med Hollywood-kändisen och miljöaktivisten Shailene Woodley.

– Tävlingen är ett utmärkt sätt att påverka människor att använda mindre vatten, säger Shailene Woodley.

Den globala tävlingen härstammar från tävlingen "Gotlands Fulaste Gräsmatta" som arrangerats av Region Gotland de två senaste åren. Tävlingen har minskat vattenförbrukningen på ön och startat en internationell debatt om vikten av vattenkonservering. Sedan 2022 har initiativet nått över en miljard människor.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00