Sök

Barn- och utbildningsnämndens beslut i korthet

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har sammanträtt idag den 17 september. Nämnden har bland annat behandlat delårsrapport 2 som pekar på ett resultat för nämnden på minus 17,8 miljoner kronor. BUN har även tagit ställning i frågan om en nedläggning av förskolan Klubbsvampen och inriktningen för ny skolorganisation i norra Visby.

I delårsrapport 2, som nämnden tog del av, konstateras att ambitionsnivån hos chefer och medarbetare är hög och utvecklingsinsatserna är många, men det finns utmaningar när det gäller att nå en budget i balans, kunna rekrytera behöriga lärare och ha tillgång till ändamålsenliga lokaler. Att dimensionera förskole- och skolorganisationen utifrån kraftigt minskande barn- och elevvolymer kommer att prägla nämndens arbete de närmaste åren.

Årsprognosen har förbättrats, men visar på underskott

Årsprognosen för BUN per den sista augusti landar på ett negativt resultat på 17,8 miljoner kronor. Prognosen har förbättrats sedan aprilrapporten med 5,4 miljoner kronor. Avdelningen för grundskola[1] redovisar trots åtgärder för att nå budget i balans ett underskott på drygt 12,7 miljoner kronor.

BUN beslutade att godkänna rapporten och att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med en analys av nedgången i gymnasiebehörighet från årskurs 9 för att identifiera orsaker och förslag till möjliga åtgärder.

- Delårsrapporten visar på en fortsatt förbättrad årsprognos, vilket pekar på att nämndens verksamheter är på rätt väg ur ekonomiskt hänseende. Samtidigt ser vi att behörigheten från årskurs 9 till gymnasiet har sjunkit och har givit förvaltningen i uppdrag att analysera möjliga orsaker till detta. Positivt är annars att vi ser att välbefinnandet hos våra elever ökar, vilket vi också vet främjar skolresultaten, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Förskolan Klubbsvampen ska avvecklas

BUN beslutade idag att avveckla Förskolan Klubbsvampen i Visby i samband förskoleområdets sommarsammanlagning 2025. Detta som ett led i en översyn av förskoleorganisationen mot bakgrund av prognosen om kraftigt minskande barnkullar de kommande tio åren. Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen gavs också i uppdrag att kontinuerligt se över förskoleorganisationen för att kunna nå en budget i balans. En första återkoppling ska lämnas till nämndens sammanträde i november.

- Beslut som detta är såklart aldrig roliga att behöva fatta, men antalet barn i förskolan minskar och prognosen visar på fortsatt kraftig minskning de kommande åren. Östra Visby är ett område där vi redan nu har sett ett stort tapp av barn. Den här utvecklingen är något som vi fortsatt kommer att behöva följa från nämndens sida, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Grundskoleorganisationen ska minskas med en skola

Idag beslutade BUN om inriktningen för skolorganisationen i norra Visby för att anpassa antalet utbildningsplatser utifrån den senaste elevprognosen, som visar på ett elevtapp på 25 procent, fram till år 2033 – en minskning som motsvarar 588 elever och förlorade budgetmedel på 39 miljoner kronor. Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att fortsätta processen med inriktningen att avveckla Polhemskolan F-6 som återfinns på Hackspettenområdet i norra Visby.

I sitt beslut har nämnden vägt in det samlade lokalbehovet för förvaltningens samtliga verksamheter i Visby och de samordningsvinster som kan uppnås för de olika verksamheterna. En flytt av grundskoleverksamheten ut ur Polhemskolans lokaler skulle bereda plats för Vuxenutbildningens verksamhet vars lokaler till del är i dåligt skick. En stängning av Polhemskolan skulle medföra att Region Gotland slipper avsätta 192 miljoner kronor för en nybyggnation på området Hackspetten.

BUN beslutade att ge förvaltningen ges i uppdrag att återkomma till sammanträdet den 26 november redogöra för konsekvenserna av en förändrad grundskoleorganisation samt på vilket sätt Polhemskolans profil och arbete kring hållbar utveckling och de globala målen kan leva vidare om en avveckling skulle ske. Det är alltså inte förrän den 26 november som det slutliga beslutet om skolorganisationen för norra Visby fastställs. Politikerna i nämnden kommer nu att genomföra dialogmöten med vårdnadshavare respektive skolpersonal när det gäller Polhemskolan.

Förvaltningen fick idag även i uppdrag att se över dagens modell kring upptagningsområden och kriterierna för det fria skolvalet.

- Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att gå vidare med nästa steg i processen med att anpassa skolorganisationen i norra Visby utifrån att antalet elever väntas minska kraftigt. I det fortsatta arbetet behöver säkerställas hur vi tar hand om elever och personal framåt, säger Oscar Lindster (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Till nämndens kallelse Länk till annan webbplats.

[1] Avdelningen för grundskola inkluderar anpassad grundskola och gymnasieskola samt modersmålsenhet

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt