Sök

Öland och Gotland tävlar om den fulaste gräsmattan

Hund sitter på en ful gräsmatta

För att inspirera till minskad vattenanvändning utmanar nu Sveriges största öar varandra om vilken av dem som kan visa upp den fulaste och gulaste gräsmattan i slutet av sommaren.

Region Gotland har sedan 2022 arrangerat tävlingen "Gotlands fulaste gräsmatta" för att hylla de på ön som sparar vatten genom att inte vattna sin gräsmatta. Tävlingen har spridits både i Sverige och internationellt och bidragit till minskad vattenanvändning på ön.

Gotland arrangerar tävlingen även i sommar och har fått sällskap av Borgholm Energi på Öland som inspirerats av Gotland och nu arrangerar en lokal tävling om den torraste och gulaste gräsmattan på Öland.

Öland och Gotland utmanar nu därför varandra om vilken av öarna som kan visa upp den allra fulaste och gulaste gräsmattan i slutet av sommaren.

– Nu har vi chansen att visa att Gotland är bäst på att inte vattna gräsmattor. Gotlänningarna är väl rustade och har många års träning och goda kunskaper i trädgårdslättja och vattensparande. Nu kraftsamlar vi och flexar alla vattenspararmuskler vi har och går för vinst, säger Mimmi Gibson, Region Gotland.

– Vi har tränat med bevattningsförbud under flera år nu, det är dags att ta upp kampen. Jag tror absolut att vinnarmattan finns på Öland, nu ska vi bara hitta den, säger Klara Johansson, Borgholm Energi.

– Den globala medeltemperaturen för de senaste tretton månaderna är den högsta som registrerats någonsin på vår jord. Det är en oroande och allvarlig utveckling och påminner om att vi behöver vara extra rädda om vårt grundvatten. Öland och Gotland har en extra utmanande vattensituation utifrån sina ö-lägen och det är väldigt bra att kunna agera tillsammans och öka medvetenheten om en hållbar vattenanvändning, avslutar Mimmi Gibson, Region Gotland.

Vill du läsa mer om tävlingen?

Info om Gotlands fulaste gräsmatta

Info om Ölands gulaste gräsmatta


Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 juli 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00