Sök

Mätning för ökad service kring öns badplatser

Barn som hoppar i vattnet från en brygga

Under sommaren mäter Region Gotland tillsammans med Geab hur hårt belastade parkeringarna är på vissa av öns badplatser. Det långsiktiga målet är att skapa bättre information och service till den badsugne, genom att framöver kunna visa var det är fullt och var det finns gott om plats att njuta av sol och bad.

I projektet testar Region Gotland och Geab olika tekniker för att mäta belastningen på parkeringarna. Syftet är att hitta ett effektivt sätt att se hur trångt det är på parkeringarna och, i de fall där det är fullt, också rekommendera andra platser att åka till där trycket inte är lika hårt.

Målet är att tjänsten på sikt också ska innehålla information om exempelvis algläge, vindriktning, kommersiell service, öppettider och annan information som kan vara av intresse för semesterfirare och badsugna. Tanken är att tjänsten också ska innehålla information om cykelvägar och kollektivtrafik, för att på så vis bidra till minskat bilåkande till våra stränder.

– Vi genomför mätningen nu som ett test för att hitta det mest kostnadseffektiva sättet att bevaka trycket på våra parkeringar i anslutning till badplatserna, säger Region Gotlands digitaliseringskoordinator Amanda Andersson. Målet är att på sikt utveckla en heltäckande tjänst där vi, tillsammans med relevanta aktörer, kan erbjuda värdefull besöksinformation till alla som önskar den.

Mätningen pågår mellan juni och september och sker på parkeringarna i anslutning till Nybro bad vid Grötlingbo udd, Tingstäde träsk i Tingstäde och Bungeviken i Bunge. Mätningen är helt anonym och ingen persondata loggas eller lagras.

– Målet är att den som vill ska kunna planera sina utflykter och på så vis minska på antalet onödiga resor. Om du i förväg kan se att parkeringen är eller riskerar att bli full, att det är kallt i vattnet eller att det finns alger, slipper du åka dit i onödan. Då kan du få förslag på andra besöksmål eller badplatser som bättre uppfyller dina önskemål för dagen, säger Amanda Andersson.

Projektet är ett samarbete med Geab, som en utveckling av deras mätning av badvattentemperaturer.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 juli 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00