Sök

Regionens frukost­seminarium i riksdagen ­
– Gotland, ett omöjligt uppdrag?

11 personer på gruppbild med Gotlands karta i bakgrunden

Region Gotlands delegation på dagens möte i riksdagen

Under ett frukostseminarium i riksdagen på torsdagsmorgonen tog företrädare för samtliga partier i fullmäktige på Gotland tillfället att lyfta de extraordinära ekonomiska utmaningar som regionen, kopplat till hälso- och sjukvårdens kostnader, står inför. Värdar för mötet var gotländska riksdagsledamöterna Jesper Skalberg Karlsson (M) och Hanna Westerén (S).

Region Gotlands samtliga politiska partier står eniga om att den ekonomiska situationen kopplat till kostnaderna för hälso- och sjukvården på ön är ohållbar och kräver en långsiktigt hållbar lösning, med statens hjälp. Region Gotland är landets i särklass minsta region och dessutom en ö.

Regionen har dessutom ett dubbelt uppdrag som både kommun och region – en unik lösning som under lång tid har inneburit ekonomiska utmaningar och som nu blivit ohållbar. Stora delar av regionens skattemedel tas varje år från skola och äldrevård för att täcka sjukvårdens resursbehov. Dessutom är beredskapsutmaningen på Gotland, kopplat till rådande omvärldsläge, unik.

På seminariet som hölls under rubriken ”Gotland – ett omöjligt uppdrag?” gav lokala politiska företrädare en nulägesanalys och konkreta förslag på vad som behöver göras framåt.

– Jag tycker mötet blev bra. Alla partier var representerade från riksdagsnivå och det var också ”rätt” personer såtillvida att man jobbar med de här frågorna. Vi fick många frågor som visade att man förstod det unika, komplexiteten i frågan, och att lösningar för både kort och lång sikt måste komma om gotlänningar ska ha jämlika villkor jämfört med resten av landet. Det finns nu en förståelse hos fler och det är mycket bra, säger regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S).

– Det var större uppslutning än vi förväntat oss och många initierade frågor från de närvarande. Frågorna var utspridda inom många olika områden, men alla belyser just komplexiteten det innebär att vara en ö, med region och kommun i ett, vilket är vårt huvudbudskap – att vi har unika utmaningar i den meningen, säger regionstyrelsens vice ordförande, Andreas Unger (M).

– Det var tydligt att närvarande från riksdagspartierna tog till sig budskapet. Nu behöver nästa steg tas - att kunskapen och medvetenheten omsätts till en svensk ö-politik med konkreta åtgärder, säger oppositionsrådet Johan Malmros, (C).

Medverkade från Region Gotland gjorde: Meit Fohlin (S) regionstyrelsens ordförande, Andreas Unger (M) regionstyrelsens vice ordförande, Johan Malmros (C) oppositionsråd, Sara Lidqvist (KD) gruppledare, Anna Hrdlicka (L) gruppledare, Jörgen Benzler (V) biträdande gruppledare, Jennifer Medin (MP) gruppledare, Lars Engelbrektsson (SD) gruppledare samt Stefan Hollmark, regiondirektör.

Bifogat finner du det formella brev som nyligen skickats till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) – samt den folder som regionen tagit fram med information om Gotlands ekonomiska förutsättningar, kopplat till ö-kostnaderna för hälso- och sjukvården.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt