Sök

Region Gotland på Almedalsveckan 2024 – välkommen!

Folksamling under Almedalsveckan framför Donnerska huset i Visby.

Foto: Tommy Söderlund

Almedalsveckan genomförs 25–28 juni och invigs redan den 24 juni. Region Gotland är värd för veckan och vi finns som vanligt på plats med ett stort antal seminarium och aktiviteter.

Vår vecka fylls bland annat med högaktuella samtal kring utmaningarna Gotland står inför som Sveriges enda ö-region. Dessutom bjuder vi in till gemensamma morgondopp från Kallisbryggan vid Almedalen för att uppmärksamma vattenbristen på Gotland.

Seminarier torsdag 27 juni

Plats: Beredskapsarenan, Strandvägen H517

Vad innebär livsmedelsberedskap för Sverige i allmänhet och för en Ö som Gotland i synnerhet? Mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa presenterades i februari en utredning som föreslår en helt ny lag om livsmedelsberedskap med utökat ansvar hos kommuner och näringsliv, samt beredskapslagring. Hur ska livsmedelsberedskapen fungera i ett ö-läge som Gotlands?

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Färjetrafiken är vital för gotländskt samhälle, näringsliv och för hela rikets totalförsvar och beredskap. Tar staten tillräckligt ansvar för tillgängligheten till och från Gotland? Hur utformas en färjetrafik för att hålla samman landet?

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Gotland står inför extraordinära utmaningar som landets enda ö-region. Merkostnaderna för att driva ett akutsjukhus urholkar förutsättningarna och utvecklingen för de kommunala delarna. En ökad beredskap ställer stora krav på hela Gotland. Hur ska vi klara utmaningarna?

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Vi är alla en del av Gotlands beredskap och civila försvar. Det innebär att alla har ett ansvar att kunna hantera olika kriser, försvara Sverige och bidra utifrån sin förmåga. Denna förmåga startar i vår hemberedskap. Vid en kris eller ett angrepp kommer just detta vara avgörande.

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Seminarier fredag 28 juni

Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5

För att förbättra tillgängligheten till och från Gotland, utan att bidra till klimatförändringarna, behövs nya och mer hållbara sätt att resa. Elflyg är därför en angelägen framtidsfråga för Gotland. Vilka steg har redan tagits och vilka behöver tas kommande år för att accelerera utvecklingen?

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Likt många andra städer har Visby under lång tid haft problem med partiklar i luften, specifikt PM10 som har negativ påverkan på människors hälsa. En god luftkvalitet är en viktig byggsten i ett hållbart samhälle, och nya lösningar måste till för att säkerställa att miljökvalitetsnormen nås.

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Att gå från utanförskap till innanförskap är viktigt för individ men också för näringsliv, det offentliga och samhället i stort. Men har alla samma förutsättningar att ta sig fram i jobbsökardjungeln? Och vad blir konsekvenserna om individer faller mellan stolarna?

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Wisbygymnasiets inrymningsövning är en påminnelse om att vi inte bara måste vara förberedda på att förekomma våld, utan också ha verktygen att undkomma det. Säkerhet behöver arbetas med systematiskt och samverkan är en framgångsfaktor när varje sekund räknas.

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Hur ska vi upptäcka det våld som kan komma att ske eller redan har skett? Hur rustar vi för att upptäcka, stödja, förebygga och skydda?

Länk till seminariet i Almedalsveckans officiella program

Här kan du också möta Region Gotland under Almedalsveckan:

Invigning av Almedalsveckan 2024

Almedalsveckan invigs redan måndagen den 24 juni 19.00 med bland annat filmen Make Democracy Great Again. En dokumentär om hur vår demokrati mår, vad du och jag kan göra för att värna om vårt demokratiska samhälle. Platsen är Almedalens scen. Läs mer om invigningens program

Vi svarar på frågor om Almedalsveckan och ö-livet i vår centrala träffpunkt på Donners plats

Vi hjälper dig att hitta i vimlet och svarar på frågor om hur det är att bo, leva och jobba på ön. Kom gärna förbi och prata med oss. Öppet varje dag 09.00–17.00 under Almedalsveckan. Läs mer om Region Gotlands träffpunkt på Almedalsveckans programwebb

Öns lokala politiker finns på plats i träffpunkten

Alla dagar på Donners plats 11.30–13.00 kan du diskutera politik och ställa frågor om Gotlands framtid. Under veckan kommer även regiondirektör och regionråd att möta representanter för alla de politiska riksdagspartierna som talar från Almedalsscenen. De kommer då bland annat lyfta de extraordinära utmaningar som Gotland står inför som landets enda ö-region.

Mångfaldsparaden – en manifestation för medmänsklighet och demokrati

Tillsammans med RFSL Gotland arrangerar Region Gotland Mångfaldsparaden torsdagen den 27 juni klockan 13.00–14.45. Samling på Södertorg klockan 12.30 för alla som vill gå med i paraden. Läs mer om mångfaldsparaden Paraden avslutas med gemenskap och dans när Riksteaterns föreställning Baba Karam bjuder upp till en lekfull dansfest. Genom ett samarbete med Sudrets Teaterförening, RFSL Gotland och Region Gotland blir det kulturinslag i Almedalen. Läs mer om Baba Karam på Almedalsveckans programwebb

Hur arbetar vi på Gotland för att stärka Gotlands civila försvar och beredskap?

Polis, räddningstjänst, Länsstyrelsens i Gotlands län och olika totalförsvarsorganisationer berättar vad de gör och svarar på dina frågor. Torsdag 27 juni 13.15–16.00 på Beredskapsarenan, Strandvägen, H517. Läs mer på Almedalsveckans programwebb

Mötesplats Energi i Energicentrums lokaler på Skeppsbron 24

Den 26–27 juni är Energicentrum Gotland värd för flera olika aktörers seminarier och aktiviteter kopplat till energiomställningen. Varje aktivitet hittas som en egen programpunkt i Almedalsveckans officiella program. Läs mer på Energicentrums webbplats.

Energiomställning – vad krävs?

Under Almedalsveckan kommer Energicentrum Gotland, tillsammans med andra nyckelaktörer, att vara värd för ett flertal seminarier under torsdagen den 27 juni samt en utställning vid Containerparken i Visby som finns på plats tisdag–fredag 09.00–16.00. Välkommen att engagera dig och lära dig mer om hur Gotland arbetar för att uppnå klimatneutralitet till år 2040. Läs mer på Energicentrums webbplats

Morgondopp för att spara vatten

Varje morgon kl. 08.00 bjuder Region Gotland in till ett gemensamt morgondopp vid Kallis för att uppmärksamma vattenbristen på Gotland och inspirera till nya vanor. Vi lånar ut handdukar, saltvattentvål, schampo och balsam, och bjuder på kaffe efter doppet.

Region Gotland är inblandade i över 60 evenemang

Arrangör, medarrangör, pandeldeltagare, sakkunnig expert, politisk företrädare... Region Gotland medverkar i en mängd olika sammanhang under veckan.

Ta del av Region Gotlands fullständiga medverkan på Almedalsveckan 2024 (almedalsveckan.info)

Varmt välkommen till Almedalsveckan – den demokratiska mötesplatsen för alla!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt