Sök

Nya ANDTS-coacher utbildade på Gotland

Ett tjugotal personer uppställda framför kameran, några med intyg i handen och flera med blå nyckelband runt halsen

Drygt 20 personer har efter några intensiva utbildningsdagar fått sina diplom och nyckelband som visar att de nu är ANDTS-coacher. ANDTS-coach är ett utbildnings- och nätverkskoncept som finns i flera delar av landet för att förebygga användandet av alkohol, narkotika, tobak, dopning och spel om pengar (ANDTS) hos unga.

Det är 20 personer som har gått utbildningen nu i mars 2024. Med på bilden finns även några som gick utbildningen under 2022.

Utbildningen riktar sig till alla verksamheter som träffar barn och unga, både inom regionen och andra organisationer/företag. Denna gång deltog medarbetare från bland annat grundskola, gymnasium, ungdomsavdelning och familjestöd.

På Gotland har metoden tidigare prövats som pilot och nu ska den implementeras fullt ut. Syftet är att minska bruk av ANDTS på Gotland och målsättningen är att till år 2027 utbilda 100 coacher som i sitt arbete kommer i kontakt med barn och unga.

En ANDTS-coach ska känna sig trygg med att hantera och diskutera ANDTS-frågor och blir en del av ett nätverk över hela ön. Verksamheter som har en sådan coach får genom nätverket tillgång till aktuell forskning och verktyg för ett kunskapsbaserat arbete med ANDTS. Konceptet är även en del av det brottsförebyggande arbetet på Gotland och drivs i samverkan mellan Region Gotland, Polisen och Länsstyrelsen.

Tid för samtal och kunskapspåfyllnad” samt ”fantastiskt att få möta nya människor och kunna bygga upp ett nätverk” var några av de kommentarer som kom på utvärderingen från utbildningen.

- Vi hoppas att coacherna ska bli ett nätverk och personer som alltid finnas redo som bollplank, stöd och hjälp för ungdomen, eller kollegan, som har funderingar kring ANDTS, säger Elin Lööf, folkhälsostrateg på Region Gotland.

Är du intresserad av att bli en ANDTS-coach? Utbildningen är på två heldagar, är kostnadsfri och vänder sig till alla verksamheter på Gotland som kommer i kontakt med barn och unga.

Nästa utbildningstillfälle är planerat till 15-16 oktober 2024. Mejla socialvalfard@gotland.se för mer information.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt