Sök

Region Gotland testar ny metod för att bekämpa växten parkslide

Parkslide som blommar.

Parkslide som blommar.

Nu påbörjar Region Gotland en metod för att utrota den invasiva växten parkslide som har börjat rota sig på Gotland. Genom att kväva växten hoppas man nu att detta ska ge ett bra utfall.

I naturresarvatet på Galgberget i Visby liggen en stor kraftig presenning på 6 x 7 meter som är övertäckt med grus. Under den ligger rötter från den invasisva arten parkslide (Reynoutria japonica), en växt som sprider sig otroligt snabbt och är ett stort hot mot den biologiska mångfalden.

Kväva växten

Parkslide har ökat kraftig i södra Sverige genom åren. På Gotland finns den inte i lika stor utsträckning ännu men risken finns att den även sprider sig här. Därför har nu Region Gotland påbörjat en metod där man ska kväva växtens rötter och därmed försöka bli av med så mycket som möjligt.

­­– Det är ett giftfritt sätt att bekämpa, men resultatet har varit varierande. Dock är förutsättningarna på platsen väldigt bra, inga stolpar, träd eller något annat sticker upp i ytan. Om det slår väl ut kommer vi att fortsätta med samma metod säger Andreas Andersson, arbetsledare på parkenheten.

Om parksliden sprider sig kan den till slut konkurrera ut andra växter på platser där den etablerar sig och bildar rena monokulturer, det vill säga att det finns enbart en växt som tar över och breder ut sig och de andra växterna i samma område dör ut.

En fyrkantig presenning som fyllts med grus med en skylt framför där det står "Här bekämpar parkenheten på Region Gotland den invasiva arten parkslide".

På Galgberget har Region Gotland påbörjat en metod för att kväva den invasiva artens rötter.

Fler platser på Gotland

Region Gotland hoppas nu på goda resultat genom metoden och kommer att prova den på flera platser på Gotland framöver.

– Metoden är ny här för oss på parkenheten men vi har sett att den fungerat på andra håll i Sverige. Nu ska presenningen ligga där i två till tre år och efter det vet vi om det fungerar, säger Andreas Andersson.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt