Sök

Gotlands bokmässa

Datum
Tid till
Människor i rörelse på bokmässan i Almedalsbiblioteket.

Lördagen den 23 mars arrangeras årets bokmässa på Almedalsbiblioteket. Mässan är gratis och öppen för allmänheten. Välkommen till en dag i litteraturens tecken!

Öns författare, förläggare, bokhandlare och bokälskare samlas på Almedalsbiblioteket, för en heldag i litteraturens tecken med många spännande programpunkter.

Bokmässan invigs i foajén kl 10.15, av Anna E Weiser och Wolfgang Weiser, som fick Region Gotlands kulturpris 2023. Därefter följer ett fullspäckat program fram till klockan 17.00.

Hela programmet hittar du här nedan, sorterat efter lokal.

Du kan även ladda ner programmet som pdf: Gotlands bokmässa 2024 - Program Pdf, 630.2 kB.

10.30 Eva Sjöstrand om kvinnohistoria och Mästermyr. Fattiga flickebarn, 1800-talets kvinnor – fick de gå i skola? Hungern som orsakade utvandringen, vilket samband hade den med utdikningen av öns myrar?

11.00 Vad hände efter invasionen 1361? När återvann gutarna sin frihet och blev Gotland någonsin danskt under 1300-talet? Föreläsning med Anders Blomström.

11.30 I somras kom läsare från hela världen till Gotland. De gick en rundvandring i fotspåren av författaren Octavia Randolphs böcker som utspelar sig på ön – här får du höra författaren berätta om det. Föredraget hålls på engelska.

12.00 Författarna Jakob Ringbom och Lars Almgård Kruthof om Hansakatastrofen 1944 – att skriva om ett gotländskt trauma. Ringbom och Kruthof berättar om hur de arbetat med känsliga frågor och de anhöriga i och med den nya boken S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof.

12.30 En bilmissbrukares bekännelse. Möt författaren Hans Gustafsson, en helt vanlig människa som ägnat en stor del av sitt liv åt att missbruka bilar och kanske även människor.

13.00 Norrsken: Den heltäckande handboken med Carl Bergstrand. Intresset för norrsken har aldrig varit större – så varför inte ta tillfället i akt att bli en norrskensexpert på 20 minuter?

13.30 Sparade Minnen med bildjournalist Tommy Söderlund och biblioterapeut Håkan Mattsson. Hundra fotografier som redskap för personlig utveckling – en del av Region Gotlands satsning på kultur och hälsa 2023. 

14.00 Under rubriken ”Diagnosen som för-fattaren upptäckte genom sin romanfigur och en läsare” berättar Eva-Maria Brandsjö Fredin om diagnosen EIPS/borderline. 

14.30 Sofia Hoas och Peter Knutas från föreningen Svenskbyborna i samtal om den nyutkomna boken Historien om Gammalsvenskby och svenskättlingarna i Ukraina.

15.00 Mart Marend berättar om hur arbetet med att ge ut en bok går till. Detta mot bakgrund av 20 år med bokproduktion på Gotland och om utgivningen i Gotlandica förlag. 

15.30 Författaren Kristian Tallroth om Sören Norby – ett medeltida äventyr. Sören Norby var länsherre på Visborgs slott 1517-1525. Under föredraget berättar Kristian om Norbys levnad och gärningar.

16.00 Nike Markelius är poet och musiker. Läsning ur boken En bro av sorg till musik följs av ett samtal med litteraturutvecklare Moa Candil.

10.30 Sven-Erik Snoder från Anna Kajsa Hallgard-sällskapet berättar om Anna Kajsa Hallgards liv och författarskap.

11.00 Bokhistorikern Gunilla Jonsson från Historiska föreningen på Gotland berättar om Sveriges första rikt illustrerade tidskrift: Lars Johan Hjertas Lördags-Magazinet, 1836-1838, 1842. Valdemar Atterdag är med på ett hörn.

11.30 Författaren Boy Larsson berättar om sin senaste bok Känt och okänt om Boy.

12.30 Elisabeth Krogh om Flora Magica – för färgstarka brudar och pensionärer med attityd. 

13.00 Towan Obrador är en välkänd författare och kulturpersonlighet på ön. Hon talar om sin senaste bok I väntan på stjärnfall.

13.30 Under rubriken ”varför skriver jag?” berättar prosten Sune Österdahl om sina böcker, sitt bloggande och läser några glada historier. 

14.00 Gotländska småtryck, till vilken nytta? Folkbildaren och bibliofilen Calle Brobäck ger smakprov på både kuriosa och fakta som småtrycken kan bjuda på.

14.30 Alékxander JJ Cassis om när Peru började träna svenskt. Den populära Linggymnastiken spreds internationellt – 1920 nådde det anrika universitetet San Marcos i Peru. 1924 grundades Club Universitario.

15.00 Dansminnen från Gotland – dokumentation från en epok under 60- och 70-talet med Mona Wahlgren, senior distriktssköterska och dansare. 

15.30 Roland Olsson om ”kroksnodar” i tid och rum på Gotland. En fiktiv vandring från Fårö till Sundre i gamla tider. Ett stopp görs i alla socknar.

16.00 Lars Gibson är en välbekant författare av flyg- och reseböcker. Här berättar han om egna och andras flyghaverier.

10.30 Carl Öhlén är civilingenjör och författare. Här berättar han om hur vi kan hejda den fossila klimatkrisen med elektrifiering från sol, vind och vatten.

11.00 Anna-Sara Fire och Beata Harrysson om boken Drömmen om Tom Walters.

11.30 Författaren Frida Gamero Käll om att skriva skräck – inte bara blod. Hur hittar man det mänskliga i det fruktansvärda? Och varför är det så viktigt?

12.00 Lena Lingvall berättar om boken Bysarnas och trollens tid – sagor och sägner från Gotland.

13.00 Deltagare på Gotlands skrivarlinje läser sina verk. Lyssna och njut av framtidens författare!

13.30 Bibliotekarien Viveka Falck högläser berättelser om Gotland. För barn 4-9 år och deras vuxna.

14.30 Bibliotekarien Viveka Falck högläser berättelser om Gotland. För barn 4-9 år och deras vuxna.

15.00 Deltagare på Gotlands skrivarlinje läser sina verk. Lyssna och njut av framtidens författare!

15.30 Journalisten och författaren Eric Erfors ger lyssnaren en resa i svensk modern politisk historia med diverse retoriska grepp och övertramp. 

16.00 Författaren Charlotte Lautmann delar med sig av en rafflande berättelse om hur Slite nya kyrka (1961) kom att byggas på Solklint.

Evenemangsinformation

Datum
Tid
till
Plats
Almedalsbiblioteket, Visby
Arrangör
Region Gotland

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (1:a maj)