Sök

Ansvarsfull alkoholservering

Region Gotland håller varje år utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Utbildningen ger deltagaren kunskap om olika problem som kan uppstå vid alkoholintag och drogbruk på krogen samt verktyg att hantera detta genom ett professionellt förhållningssätt.

En del i arbetet med ansvarsfull alkoholservering är en nationell tvådagarsutbildning för de personer som arbetar i miljöer där alkohol serveras.

Senaste åren har vi haft ett stort antal deltagare på utbildningen. Därför har vi nu olika kombinationer av utbildningstillfällen för att kunna ta emot alla som vill och behöver vara med. Utbildningen kommer som vanligt att hållas två dagar under vecka 25 och de tillfällen som finns att välja på är följande:

  1. Måndag och onsdag, 17 och 19 juni
  2. Måndag och torsdag, 17 och 20 juni
  3. Tisdag och onsdag, 18 och 19 juni
  4. Tisdag och torsdag, 18 och 20 juni
  5. Onsdag och torsdag, 19 och 20 juni

Tiderna är 8.30 – 17.00 varje dag och 100% närvaro samt godkänt slutprov krävs för att bli godkänd på utbildningen. Som vanligt är det Jan Eriksson och hans bolag Toftahill Utbildning, www.toftahillutbildning.se som håller i trådarna. Även i år tar han hjälp av sin kollega Andreas Ring, f.d. polis som bland annat varit chef för Malmöpolisens kroggrupp. Vi alkoholhandläggare finns på plats dag 1 för att prata om alkohollagen och svara på era frågor.

Anmälan görs i år via vår e-tjänst, du kommer direkt dit via länken https://etjanst.gotland.se/ansvarsfull-servering. Uppge vilka dagar ni önskar samt namn och personnummer på deltagaren. Kostnad för utbildningen är 1000 kronor per person vilket faktureras i efterhand. I priset ingår studiematerial och fika båda dagarna, lunch står deltagaren själv för. Sista dag för anmälan är onsdagen den 12 juni. Information om plats och lokal skickas via mail dagarna innan.

Region Gotland anordnar årligen denna utbildning under juni månad. Första dagen fokuserar på alkohollagen och alkoholens medicinska effekter och ger utrymme för många diskussioner. Dag två består av information från polisen, föreläsning i konflikthantering och ett skriftligt test.

Kostnad för utbildningen faktureras i efterhand. Fika, frukt och studiematerial för båda dagarna ingår, lunch står deltagaren själv för.

Utbildningens föreläsningar och diskussioner sker på svenska. Kursmaterial och skriftligt prov finns på engelska för den som önskar det, meddela då detta vid anmälan.

Behöver ni utbilda er eller er personal innan dess hänvisar vi er till till andra kommuner som erbjuder denna utbildning.

Om utbildningen

Kursen omfattar två heldagar och ger deltagaren kunskap om olika problem som kan uppstå vid alkoholintag och drogbruk på krogen och hur man kan hantera detta genom ett professionellt förhållningssätt. En trevligare restaurangmiljö är samtidigt en mer attraktiv och trivsam arbetsplats. Färre berusade och störande gäster skapar också en bättre miljö för de skötsamma gästerna, vilket för många tillståndshavare visat sig vara mycket lönsamt.

Kursen riktar sig till all krog- och restaurangpersonal och då särskilt till dem som serverar alkohol eller har ansvar för driften, men även krögare, ordningsvakter och entrévärdar har stor nytta av den. Enligt Region Gotlands riktlinjer för serveringstillstånd är det också ett villkor för de verksamheter som har serveringstid längre än till 01.00 att all serveringspersonal genomgått den.

Utbildningen innehåller följande moment:

  • Konflikthantering
  • Alkohollagen/Nöjesrelaterat våld
  • Alkoholens medicinska effekter
  • Narkotikainformation
  • Skriftligt test

Efter godkänd utbildning får deltagaren ett personligt diplom. Detta är en värdehandling vid anställning och ett gediget kompetensbevis.

Om arbetet med ansvarsfull alkoholservering

Det finns en stark koppling mellan alkohol och våld och den kopplingen är större i länder där man har en berusningskultur, såsom vi har i Sverige. Region Gotland arbetar med metoden Ansvarsfull alkoholservering som syftar till att minska våld kopplat till alkoholservering på krogen. Arbetet görs genom att aktivt verka för att minska berusningsgraden inne på krogarna och att hindra alkoholservering till minderåriga.

Metoden utvecklades under åren 1995-2004 som en del inom det så kallade STAD-projektet (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) och har spridits av Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna till landets kommuner sedan 2004. Flera studier har visat att metoden minskar våld och att man genom samverkan, utbildning och krogtillsyn kan komma långt i både det alkohol- och våldsförebyggande arbetet. I dag är Ansvarsfull alkoholservering en del av många kommuners ordinarie verksamhet.

Kontakta Region Gotland

Tillståndsmyndigheten för alkohol och tobak

Visborgsallén 19, 621 81 Visby

Jörgen Wiss
Alkoholhandläggare
Telefon: 0498-26 96 23

Therese Stenbeck
Alkoholhandläggare
Telefon: 0498-26 32 26

Maria Muskos
Alkoholhandläggare
Telefon: 0498-26 96 14

Betalningsuppgifter
Plusgiro: 18 97 50-3
Bankgiro: 339-8328
Märk betalning med "Ansvar: 1571"

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt