Sök

Ungas psykiska välbefinnande på Gotland

Fyra ungdomar sitter i ett sädfält

Projektet som formellt har namnet ”Förstudie inför aktionsplan för ungas psykiska välbefinnande på Gotland” är ett regionalt forskningsbaserat utvecklingsprojekt med syfte att tillsammans med ungdomar som medforskare kartlägga unga personers idéer om möjliga åtgärder som kan göras lokalt på Gotland för att stärka deras psykiska välbefinnande.

Projektet geomförs av enheten för social välfärd i Region Gotland med forskargruppen CHAP (Child Health and Parenting) vid Uppsala universitet som samarbetspartner och Länsförsäkringar Gotland och Visby Domkyrkoförsamling som medfinansiärer.

Faktaruta

Projektnamn: Förstudie inför aktionsplan för ungas psykiska välbefinnande på Gotland
Ärende-nummer: RS 2024/2459
Löptid: 2024-12-16 – 2026-06-30
Beslutande organisation: Region Gotland
Stödmottagare: Region Gotland med samarbtspartner forskargruppen CHAP (Child Health and Parenting) vid Uppsala universitet som har ansvar för forsknignen i projektet.
Finansiär: Region Gotland inklusive regionala tillväxtmedel (1:1-medel), Länsförsäkringar Gotland, Svenska Kyrkan: Visby Domkyrkoförsamling
Projekbudget: 1 450 000 kr (varav 750 000 kr från 1:1-medel)

Bakgrund och syfte

Såväl internationellt som i Sverige är ungas psykiska hälsa ett uppmärksammat område av stor vikt för att stärka individers hälsa men också för samhällets utveckling och för att nå social hållbarhet. På Gotland har nästan hälften av ungdomarna i högstadie- och gymnasieåldern måttligt till lågt psykiskt välbefinnande. Trots detta saknas ett strukturerat arbete för att främja ungas psykiska välbefinnande på regional nivå. Projektet syftar till att undersöka ungas idéer om vad som kan göras i lokalsamhället på Gotland för att stärka deras psykiska välbefinnande. Projektets resultat möjliggör sedan ett fortsatt arbete, i ett framtida projekt, för att ta fram en aktionsplan för ungas psykiska välbefinnande på Gotland, tillsammans med unga och olika aktörer i det gotländska samhället.

Definition av psykiskt välbefinnande: Psykiskt välbefinnande definieras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SKR (Sveriges kommuner och regioner) som ”Psykiskt välbefinnande handlar inte enbart om frånvaro av sjukdom eller besvär, utan om ett tillstånd som har ett värde i sig och som omfattar både välbefinnande och funktionsförmåga. Mer konkret handlar det om att kunna balansera positiva och negativa känslor, att känna tillfredställelse med livet, att ha goda sociala relationer och att utveckla sin inre potential. Det handlar även om att kunna känna njutning, lust och lycka. Psykiskt välbefinnande är en grundläggande resurs för att man ska kunna bemästra livets olika svårigheter men det är också en tillgång för samhället ur en social och ekonomisk synvinkel.”

Projektets genomförande

I detta forskningsbaserade projekt involveras sex personer i åldrarna 13-22år som medforskare för att bland annat genomföra en kvalitativ studie med unga (13-24 år) om deras syn på vad som kan göras lokalt på Gotland för att stärka ungas psykiska välbefinnande. Representanter från lokala organisationer på Gotland inom offentlig sektor, näringslivet och ideella verksamheter kommer också att involveras i diskussioner med de unga medforskarna.

Forskningen genomförs med PPI (patient and public involvement) som innebär att personer från den grupp man forskar om involveras som medforskare och är med och påverkar forskningsprocessen. Detta görs här genom att sex ungdomar rekryteras som medforskare som följer med genom hela projektet.

Projektets genomförs i två huvudsakliga faser

Den första fasen har fokus på medskapande planering av den fortsatta forskningsprocessen. Sex unga personer (13-22 år) rekryteras som medforskare och forskare från Chap träffar dem vid flera workshoptillfällen för att bygga en trygg grupp, sätta spelregler och planera för arbetet i gruppen, med stöd av ett framtaget ramverk för samskapande forskning. Ungdomarna identifierar sedan aktörer som de anser är viktiga för att vara med och påverka ungas psykiska välbefinnande på Gotland. Medarbetare från de identifierade aktörerna bjuds in att träffa de unga medforskarna så att de kan få en inblick i det arbete som görs och kan göras i det gotländska samhället av de olika aktörerna, för att stärka ungas psykiska välbefinnande.

Planering görs för kommande studier med ungdomar om deras syn på vad som kan göras för att stärka deras psykiska välbefinnande och etikansökan för etisk prövning av forskningen formuleras.

I nästa fas samlas djupare kunskap in om ungas psykiska välbefinnande och deras syn på vad som kan göras för att stärka deras psykiska välbefinnande. Involverade forskare och medforskande ungdomar genomför intervjuer, dataanalys och sammanfattar resultaten i rapporter och vetenskapliga artiklar. I detta steg kommer även studenter från Uppsala universitet engageras för deltagande i delstudier, t.ex. från sjuksköterskeprogrammet på Campus Gotland.

Utöver detta finns en rad möjliga aktiviteter som kan genomföras efter behov och möjlighet. Det kan handla om att ta del av statistik och kunskap om åtgärder som redan finns hos olika aktörer, att göra nya analyser av befintliga data och ta del av litteratur inom området.

Region Gotlands logotyp
Länsförsäkringar logotyp
CHAPs logotyp
Uppsala universitets logotyp
Svenska kyrkans logotyp

Kontakta oss

Veronica Hermann
Veronica Hermann
Folkhälsostrateg

Visborgsallén 19

621 81 Visby

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 februari 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00