Gå till startsidan
Sök

Visby springbrunn

Fagerberg, Karl

Visby springbrunn

Visby springbrunn, 1916

Fagerberg, Karl

  • Plats: Utomhus
  • Adress: Södertorg 23, Visby
  • Teknik/material: Kalksten
  • Mått: kar: 3,1 x 3,1 Mittpelaren: h 3 m. br 87 x dj 87 cm

Visby Springbrunn har fyra reliefer med motiv ur den grekiska och romerska mytologin och fyra reliefer med fiskar.

Konstnären har inspirerats av både grekisk och romersk mytologi. Kan du se vilken gud som är vem? De fyra som är representerade är, med det grekiska namnet först och därefter den romerska motsvarigheten: Poseidon / Neptunus – havets gud, Hera/Demeter – växtlighetens och mödrarnas gudinna. Hermes/Mercurius – gudarnas budbärare samt beskyddare för handel och köpmän. och Hefaistos / Vulcanos – elden och smedarnas gud.

Nedanför relieferna med gudar och en gudinna finns en port, kanske är det så att gudarna även vaktar Visby med den medeltida ringmuren och dess medeltida mur och portar.

Fontänen beställdes av Gotlands Bank 1916 till S:t Hansplan i Visby och skulptören Carl Fagerberg fick uppdraget att utföra springbrunnen. År 1946 togs den bort för att ge plats åt nya parkeringsplatser då skolkontoret flyttade in i bankens lokaler. Springbrunnen lades i gömmorna och plockades fram år 1983 då utsmyckning av Visby hamn blev aktuell. Eftersom Springbrunnen var i dåligt skick fick skulptör Istvan Varga uppdraget att restaurera fontänen med tillhörande reliefer. Eftersom Springbrunnen inte ansågs vara tillräckligt uppmärksammad i hamnen och flyttades den till Södertorg år 2001. Tio år senare, 2021, är det åter dags för konservering, rengöring och lagning, och den utförs av Konservator av Rebeca Kettunen Visby AB genom projektet Konsten i världsarvet med stöd från Länsstyrelsen.

Carl Fagerberg 1878 1948, bodde och arbetade främst i Sundbyberg. Hans konstverk finns i kyrkor som till exempel Svenska kyrkan i Paris, Swedenborgskyrkan i Stockholm och i Luleå Domkyrka. De finns även i offentliga byggnader såsom telegrafhusen i Göteborg och Örebro och Katedralskolan i Linköping. Fagerberg är även känd för sina skulpturer av djur och idrottare.

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024