Gå till startsidan
Sök

Trilobit

Ljunggren, Martin

Trilobit

Trilobit, 1979

Ljunggren, Martin

  • Plats: Utomhus
  • Adress: GRÅBO TORG 13, Visby

Ingen har väl undgått att uppmärksamma de gotländska fossilerna vid sitt besök eller boende på Gotland. Deras fantasieggande former har fått många turister och bofasta att vandra på stränderna eller på klintkanterna i hopp om att hitta ett eget exemplar. Ön bildades under en tid då Sverige låg vid ekvatorn och klimatet var betydligt varmare. Liljestjälkar, snäckor, koraller vittnar om ett djurliv som existerade för 400 miljoner år sedan.

Åtråvärdast av dem alla är trilobiten. Och åtråvärd var Martin Ljunggrens förslag till utsmyckning av Gråbotorg. Gotlands kommun hade utlyst en tävling om utsmyckning av torget. Bland många förslag vann Martin Ljunggrens trilobit i kolossalformat. Originalet var utfört i trä och fraktades upp till Bergmans Konstgjuteri i Stockholm för att gjutas i brons och vilar nu på en sockel av kalksten.
Sin första kontakt med Gotland fick Martin Ljunggren 1949 då han efter en del målande beskrivningar från kollegor uppe i Stockholm, begav sig hit medförande färg, penslar och duk. Gotland tilltalade Martin och efter slutförda studier på Konstakademien i Stockholm återvände han till ön.
Martin målade gärna realistiska landskap, interiörer, porträtt och stilleben, emellanåt med surrealistisk anknytning. Han arbetade också tredimensionellt. Polykroma träskulpturer och trereliefer mellan fantasi och verklighet bär hans signum.

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024