Gå till startsidan
Sök

Snabbmat

Aurelius, Stefan

En gatusten glimmar i torkost och brons

Snabbmat, 2001

Aurelius, Stefan

  • Plats: Utomhus
  • Adress: Österväg 5, Visby

Ett av de mest sublima konstverken som går att finna på Gotland är Stefan Aurelius ”Snabbmat”. På Östertorg tar en utsmyckning form, som vid första anblicken kan gå det otränade ögat förbi. Eller är det snarare en miljögestaltning? D.v.s. ett konstnärligt uttryck som ser till platsens helhet till skillnad från skulpturer placerade på sockel, ofta sig själva nog.

1997 rustades äntligen Östervägen upp på grund av snabbmatskedjan Mc Donalds nyetablering, och blev till Östertorg. Där gjorde Stefan Aurelius en offentlig gestaltning som det tar minst 20 år att fullfärdigas genom brukarnas slitage.På en böjd sträcka från Expert i öster till Turistservice i väster är 700 bronsgatstenar placerade bland de befintliga traditionella gatstenarna. Utanför entrén till Gallerian samlar sig bronsgatstenarna till en solskiva.

Konstnären har tagit vara på möjligheten att påverka konstverket i tid och rum. Genom slitage är vi förbipasserande välkomna att gå på konstverket och därigenom påverka dess uttryck. Bronsen som vid slitage blänker likt guld patineras även av platsens miljö. Den kemikaliska paletten av regn, snö, avgaser, urin och slitage bidrar till miljögestaltningens uttryck. Turkost, grönt, brunt, svart- otaliga är variationerna. Gatstenarna blir var och en små målningar som berättar sin egen specifika historia. Tillsammans utgör de en glittrande gyllene gata i solen.

Konstverket har inte tillkommit den gängse vägen via Gotlands Kommuns konstkommitté utan har möjliggjorts genom ett samarbete mellan tekniska förvaltningen och Stefan Aurelius.

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 maj 2024