Gå till startsidan
Sök

Pling, plong

Lövenhjelm, Harriet

Pling, plong

Pling, plong, 1998

Lövenhjelm, Harriet

  • Plats: Utomhus, Säveskolans Aula
  • Adress: Säves väg 10, Visby

Vi måste lära barnen att mobilisera alla sinnen. Men för att göra det, måste vi veta hur man tänker i krökta rum. När en människa ser två träbitar ska hon tänka att ”det där kan man göra något av!

Uttalandet är Harriet Löwenhielms, bildlärare och konstnär, och beskriver en människa djupt rotad i humanism och engagerad i angelägna samhällsfrågor. För de flesta var Harriet mest känd för att under 70- talet funnit en silverskatt vid Stavgard på östra Gotland tillsammans med sin dåvarande högstadieklass. Hittelönen blev grundplåten till lägerskolan med forntida profil. Sedan trettio år har högstadieelever haft möjlighet att prova på forntida lägerliv. Barnen lär sig att göra upp eld, smida, tova och överleva.

Harriet trivdes med hårda material. Då lägerskolan stängde under ett par år for hon till Konstindustriskolan i Göteborg för att lära smide. Hemma på Gotland igen blev hon sedan lärling till Lars Eklund, bysmed i Etelhem. Där utvecklade hon sina hantverkskunskaper och sitt konstnärliga uttryck. Ur smedjans eld växte fåglar, vindflöjlar och ljushållare fram. Ett enkelt, rakt formspråk som utgår från materialet och formen. I ”Pling, plong” har hon renodlat uttrycket och låter järnets klang och stenens kraftfulla bärighet själva berätta för oss.

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024