Gå till startsidan
Sök

Ouroboros bråk

Thorlin, Anders

Ouroboros bråk

Ouroboros bråk, 1992

Thorlin, Anders

  • Plats: Utomhus
  • Adress: Lasarettsgatan 3, Visby

På sydsidan av lasarettet, vid restaurangen, finner vi en stor utsmyckning. Likt en fyr signalerar den att här finns hjälp att få för den nödlidande. ”Ouroboros båk” är gjord av skulptören Anders Thorlin i gotländsk kalksten 1992.
Idén till utsmyckningen kom från tankarna på Gotland som en gammal sjöfarande nation med märkliga fyrar och sjömärken, ”båkar” Sidorna av skulpturen är ackompanjerade av några urgamla arketypiska symboler för hälsa, visdom och liv och båken kröns av en vindflöjel. Anders har funderat på läkekonsten som en välsignelse för människan med vilken mycket gott har uträttats och uträttas, men också på att samma kunskap fel använt kan vara ett förödande gift och vi människor bör förvalta läkekonsten med yttersta respekt.

Båkens utsmyckning:

Ovanpå båken: Järnsmide liknande en ”Häroldsstav” – en gammal medicinsk symbol i form av två ormar slingrande om varandra och däröver två stiliserade vingar varav den ena fungerar som vindflöjel.
Mot lasarettsbacken: Ouroboros, en orm bitande sig själv i svansen.
Ut mot havet: Spiralen/ormen. Den stora skapande kraften.
Mot lasarettet: Ett ägg/fröform. En livsform att känna på.

Symbolförtydligande:

Ouroboros: min ände är min begynnelse, symboliserar det odifferentierade, det totala, ursprunget, enheten, upplösningen och återföreningens cykel. Det eviga kretsloppet, sanning och kunskap i ett. Odödlighet och visdom.
Häroldsstaven, vingarna, vindflöjeln symboliserar det översinnliga och luften, kraften från gudarna. Staven är världsaxeln, den budbärande gudomligheten som färdas mellan himmel och jord.
Ormarna representerar motsatser som kommer att förenas, harmoniskt och läkande. Läkeormen och giftormen, sjukdomen och hälsan.

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024