Gå till startsidan
Sök

Helix: virveln och vågen

Värelää, Jukka

Helix: virveln och vågen

Helix: virveln och vågen, 2016

Värelää, Jukka

  • Plats: Utomhus, Förskolan Törnekvior
  • Adress: Greta Arvidssons Gata 5, Visby
  • Teknik/material: Massivt stål och färg
  • Mått: Virveln 3 x 5 x 0,6 m. Vågen 10 x 2,7 x 0,5 m

Den nya förskolan Törnekvior som invigdes 2018 har plats för 100 barn på fem avdelningar. Miljön, både inomhus och utomhus, har miljövänliga material och är stimulerande för barns lärande. Den konstnärliga gestaltningen med inspiration från naturen och vetenskapens värld är gjord av Jukka Värelä. De båda entréerna utomhus har fått välkomnande konstnärligt utformade ledstänger av massivt stål i olika färger.

Den första entrén som leder till 3-5 års verksamhet har en 3 m lång skarpt korallfärgad form som består av två sammanlänkade snurrade former. Tankarna leds till kraftig rörelse, klättrande växter eller undervattensformationer. Det är en tydlig markering som inbjuder till att känna och följa formen med handen medan man passerar genom gången. Den andra entrén som leder till 1-3 års verksamhet får en blå/turkos form. Den leder tankarna till havet och vågornas formationer. Formen kan man följa med handen hela vägen, 10 m genom passagen till grinden och tillbaka. En trygg livlina för de minsta barnen.

En helix är en typ av spiral i tre dimensioner som utgår från en kurva som kränger sig runt en axel i en skruvliknande form. Helixformer förekommer bland annat i DNA-molekylen. Konstverkets former påminner oss om att växandets och lärandets väg inte är rak utan vågig och om vardagssituationer som kroppen befinner sig i. Tankarna vandrar mellan vardagsredskap till snurrig gestaltning med vetenskapliga förklaringsmodeller om mikro och makrokosmos. Växtslingorna söker sig mot solen precis som barnen söker kontakt, kärlek och kunskap. Allt är i rörelse: vi, tankar och naturen.

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024