Gå till startsidan
Sök

Favola

Evensen, Björn Erling

Favola

Favola, 1968-69

Evensen, Björn Erling

  • Plats: Utomhus
  • Adress: Kolonigatan 20, Visby
  • Teknik/material: Kopparplåt

På Södervärnshallens västra vägg finns kopparreliefen ”Favola” av Björn Erling Evensen, 1924-2021. Ingen skylt, inget plakat finns i anslutning till konstverket. Det hänger på väggen anonymt, medvetet osignerat, men lockande, gäckande för betraktaren att ta del av. Björn Erling Evensen ger betraktaren möjlighet till att vara delaktig i medskapandet av konst. Utsmyckningen ger betraktaren tillåtelse att tänka i andra banor.

Inspirationen till ”Favola” fick Björn då han hörde uruppförandet av Sven Erik Bäcks ”Favola” 1962 på Moderna Museet i Stockholm. Bäcks ”Favola”, ett musikstycke för 5 slagverkare och en klarinettist är i sin tur inspirerad av Östen Sjöstrands poesi.

Favola på Södervärnsskolans vägg träder fram likt konstnärliga fragment. Kopparplåten, ursprungligen kasserad från Klara Kyrka i Stockholm vid renovering, är vriden, bänd, knölad och bestruken i partier med en blå plastfärg. Materialet är bearbetat tills varje skarv, skrynkla är mättad med klang och betydelse. Fragmenten, likt ett partitur, beskriver en sång, för nutidsmänniskan att ta del av.

Favola: saga, fabel, historia, berättelse.

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024