Gå till startsidan
Sök

Eufori

Höll, Monica

Eufori

Eufori, 2017

Höll, Monica

  • Plats: Inomhus, Wisbygymnasiet
  • Adress: Säves väg 10, Visby
  • Teknik/material: Hängade skulptur av järnrör med metallic billack
  • Mått: 300 cm / diameter 600 cm hög

I luftrummet som bildas under lanterninen i anslutning till den centralt placerade trappan mellan våningsplanen finns Monica Hölls hängande skulptur Eufori i stål som lackerats. En kommunicerande del Martall Roots, aluminiumrelief, finns på en angränsande vägg i entrén.

Monica Höll:

Eufori. En skulptur som plötsligt framträdde som självklar efter mycket tänkande och laborerande. En slingrande, kurvig, uppåtsträvande slinga. En form mitt i ljuset. En form av färg och glädje som svävar och krumbuktar precis som det gör i livet i dagar av skola, i uppväxten. En strävan framåt, uppåt, utåt. Det runda formationerna, det runda materialet. En ö i ljushavet.

Jag ville också att skulpturen skulle samarbeta med ljuset, luften och rumsligheten. Med byggnadens våningsplan. Att skulpturen skulle samspela med det rutmönster i ljuskupolens tak som man kan uppfatta när man står under skulpturen. Jag vill att proportionerna ska kännas rätt. Ett slags rörlighet, dans, eufori i det raka tillrättalagda rutmönstret som också håller i skulpturen. En dans i vardagen. En resa mot allting därute, något som man blir glad av när man ser.

Det kändes också viktigt att känna närhet till verket när man står på andra våningen.

Skulpturen har rullats och bockats i stålrör som sedan lackats.”

Monica Höll är utbildad vid Kungliga Konstakademien i Stockholm och verksam i Sollentuna.

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024